Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie RUG: Fasegedrag copolymeren blijkt berekenbaar

Datum nieuwsfeit: 06-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

27 mrt 2001

Persinformatie-logo

Nummer 36 27 maart 2001

Promotie

Fasegedrag copolymeren blijkt berekenbaar

Het verschil tussen orde en wanorde is bij copolymeren een kwestie van temperatuur. Polymeer is de chemische aanduiding van plastic. Dat wordt zo genoemd omdat de moleculen van plastics net als een ketting bestaan uit schakels. De ketting heet het polymeer, een schakel het monomeer. Bij een copolymeer bestaat de ketting uit meerdere soorten schakels. Die verschillende soorten kunnen elkaar afstoten. Bij hoge temperatuur heeft dat weinig invloed. Er treedt dan menging op en er ontstaat een homogeen (ongeordend) systeem. Onder een bepaalde temperatuur, de 'order-disorder temperature' (ODT), heeft de afstoting wel degelijk effect. Ze leidt tot een fasescheiding, waarbij monomeren van hetzelfde type samenklonteren. Er ontstaan microgebieden met een geordende structuur. Onderzoek naar de ODT en de fasescheiding is het onderwerp van het proefschrift van Christiaan Kok. Hij bestudeerde daarvoor verschillende soorten copolymeren. Copolymeren kunnen op veel manieren van elkaar verschillen. Er zijn bijvoorbeeld gradient copolymeren (waarbij de monomeersamenstellling varieert langs de keten), blok copolymeren (de monomeren zitten bloksgewijs gerangschikt in de keten), ternaire polymeren (met drie verschillende monomeren), copolymeren met monomeren die veel (of weinig) van elkaar verschillen in hun chemische eigenschappen, copolymeren met allemaal gelijke ketens en copolymeren met ketens die onderling juist wél verschillen. Ondanks al deze complexerende factoren slaagde Kok erin een computerprogramma te ontwikkelen waarmee het mogelijk is om het fasegedrag van een grote klasse van polymeersystemen te berekenen. /JS

Kok (Lemmer, 1973) studeerde natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de vakgroep Polymeerchemie, een onderdeel van de onderzoekschool MSC (Materials Science Centre). Het onderzoek maakte deel uit van het Computational Materials Science project van NWO en werd ook door NWO gefinancierd. In het project werken verschillende grote chemische bedrijven en een aantal universiteiten samen.

Datum en tijd

vrijdag 6 april 2001, 16.00 uur

Promovendus

C. Kok, tel. (050)363 45 11, fax (050)363 44 00, e-mail: (chrkok@chem.rug.nl) (werk)

Proefschrift

On the phase behavior of polydisperse copolymers

Promotores

prof.dr. G. ten Brinke en prof.dr. S.I. Kuchanov

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie