Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Plan 'Aanpak geweld' moet Leiden veiliger maken

Datum nieuwsfeit: 06-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Plan 'Aanpak geweld' moet stad veiliger maken

Geweldscoördinator de straat op

MILIEU EN BEHEER - Ruim veertig procent van de Leidenaren voelt zich onveilig op straat. Afgelopen week presenteerden gemeente en politie een plan van aanpak om geweld in de stad terug te dringen. Marjolein Sluijters, projectcoördinator aanpak geweld, loopt regelmatig een nachtdienst met de politie mee, om te weten wat zich in de Leidse straten afspeelt.

'Vooral mensen samen brengen', zo omschrijft Marjolein Sluijters, sinds begin dit jaar Projectcoördinator aanpak geweld, haar taak. Een goed voorbeeld noemt zij het portiersoverleg. 'Samen met alle portiers in de horeca en de politie praten we over alles wat zich afspeelt en bijvoorbeeld het voorkomen van geweld. De portiers denken ook echt mee. Zo hebben ze het voorstel ingebracht om het stadsparkeerplan tot een uur of twee te laten werken om de overlast zoveel mogelijk te beperken.'

Slechte verlichting
Doordat Marjolein Sluijters zelf met agent Martin Hogervorst nachtdiensten meedraait, ziet ze veel zaken die ze snel vanuit de gemeente kan regelen. 'Bij molen De Valk gaan we bijvoorbeeld binnenkort verlichting aanbrengen. Het is een buurt met veel uitgaansgelegenheden, maar op straat is het te donker. Een ideale plek om te dealen. Veel mensen voelen zich hierdoor onveilig. Maar ook op andere plekken blijkt de verlichting slecht of kapot. Dat kan ik de volgende dag direct melden bij de betreffende gemeentedienst.' Volgens Martin Hogervorst heeft de politie met de komst van de geweldscoördinator een direct aanspreekpunt bij de gemeente. 'En sinds zij ook 's nachts met ons meegaat, ziet zij waar wij tegenaan lopen', stelt Hogervorst.

De kroeg in
Met de komst van het sluitingstijdenbeleid vorig jaar hebben alle kroegen en andere uitgaansgelegenheden zich te houden aan de veiligheidsregels. Hogervorst: 'Horecaondernemers zijn zelfs verplicht om mee te werken. Anders worden hun vergunningen ingetrokken. Daarnaast is het ook in hun eigen belang om Leidenaren een veilig gevoel te geven bij het stappen.'
Horecaondernemers en portiers kunnen een speciaal nummer bellen, waardoor zij een directe lijn met de politie hebben. 'We gaan tijdens de nachtdienst ook de kroeg in. Gewoon in uniform maken we dan een rondje. Voor sommige collega's is dat wel wennen, net als voor de kroegbezoekers. Het geeft soms een gevoel dat de zaak niet pluis is. Maar wij willen ermee laten zien dat de politie ook in de kroeg voor veiligheid staat. Het moet een normaal beeld worden waardoor mensen denken, hé, wat fijn dat ze hier ook zijn', legt de politieman uit.

Overbodig
Marjolein Sluijters benadrukt de noodzaak van samenwerking. 'Een veilig Leiden is in ieders belang. Je merkt dat we wel aan elkaar moeten wennen.' Ondanks het feit dat Sluijters zelf niet in Leiden woont kent ze de horeca in Leiden goed. 'Ik kom op deze manier regelmatig in de kroegen hier.' De geweldscoördinator heeft zichzelf een termijn van twee jaar gesteld. 'Het moet dan allemaal vanzelf lopen. Mijn functie zou zo snel mogelijk overbodig moeten zijn. Er zal geen einde komen aan het geweld, maar het kan wel verminderd worden.' Marjolein Sluijters wil mensen vooral wijzen op de eigen verantwoordelijkheden. 'Als je een slachtoffer hulp verleent en je warme jas aanbiedt geef je ook een duidelijk signaal. We moeten als maatschappij zelf duidelijk maken dat we "nee" zeggen tegen geweld. Dat geldt zowel op straat, als op het sportveld of thuis.'

Plan 'Aanpak geweld'
Het tegengaan van uitgaansgeweld is niet de enige taak van Marjolein Sluijters. Zij coördineert de projecten die geweld in de stad moeten verminderen. Later dit jaar gaat in Leiden de campagne 'Meld Geweld' van start, waarbij omstanders worden opgeroepen de politie te waarschuwen. In 2004 moet het percentage inwoners dat zich onveilig voelt zijn gedaald van 41% nu, naar het landelijk gemiddelde van 31%.

Geweldscoördinator Marjolein Sluijters overlegt tijdens haar nachtelijk rondje Leidse horeca met een portier. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie