Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afgekondigde versoepeling van vervoersverboden is risicovol

Datum nieuwsfeit: 06-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Zoetermeer, 6 april 2001

Aan de redactie

Versoepeling vervoersverboden risicovol

De afgekondigde versoepeling van de vervoersverboden voor vee vanaf vrijdagnacht zijn risicovol t.a.v. de verspreiding van het MKZ-virus en dragen niet bij aan het dierenwelzijn. Dit melden de samenwerkende veetransporteurs (SAVEETRA, deelmarkt van Transport en Logistiek Nederland)

Gisteren lieten de veetransporteurs een brief uitgaan naar minister Brinkhorst met het verzoek maatregelen te nemen om het risico van verdere verspreiding van het MKZ-virus tot een minimum te beperken en het dierenwelzijn zo veel mogelijk te garanderen. Tevens is een vervoersprotocol opgesteld waarin omschreven staat wat te doen bij het vervoer van vee. Zowel de voorgestelde maatregelen alsmede het vervoersprotocol zijn niet opgenomen in de regelingen die een gedeeltelijke hervatting van het vervoer mogelijk maken. Ook is er geen overleg geweest over de afgekondigde maatregelen met de transportsector waardoor een risicovolle situatie kan ontstaan. Navraag van de veetransporteurs, bij het ministerie van landbouw, heeft tot nu toe nog geen enkele reactie opgeleverd.

De maatregelen waar SAVEETRA gisteren op aangedrongen heeft en die door het ministerie ter zijde zijn gelegd zijn de volgende:


-Uitsluitend veetransport door transporteurs die in het bezit zijn van het certificaat 'gecertificeerd vervoer'. Bij overtreding moet het RVV-erkenningsnummer worden ingetrokken.
-Uitsluitend veetransport van laad- naar losplaatsen met een door het Ministerie uitdrukkelijk goedgekeurde reinigings- en ontsmettingsplaats. Een lijst met goedgekeurde plaatsen moet door de overheid worden gepubliceerd.
-uitsluitend 1 op 1 transport.

-Beladingsnorm is aantal dieren per vierkante meter i.p.v. aantal kilo's, immers de dieren zijn zwaarder dan normaal.
-Ritregistratie en registratie van reinigen en ontsmetten door middel van een logboek.
-Geen transport van wrak vee.

-Hygiëne maatregelen conform het protocol veevervoer. Het vervoersprotocol vee is door Transport en Logistiek Nederland opgesteld en is ter goedkeuring aan de RVV voorgelegd.
Al deze maatregelen zijn niet opgenomen in de vervoersregeling die vannacht van kracht wordt. Dientengevolge kan het welzijn van de dieren tijdens het transport niet gegarandeerd worden en worden er risico's ten aanzien van een verdere MKZ-virus verspreiding genomen.

Voor nadere informatie: Jur Bulthuis 079-3636112/ 06-51148590 Clarisse Buma 079-3636112/ 06-51806340
of kijk op

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie