Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dia's 'landbouw in Zuidoost-Groningen' in Stadskanaal

Datum nieuwsfeit: 08-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Stadskanaal, 30 maart 2001.

Persbericht

Activiteit: diapresentatie over de landbouw in Zuidoost-Groningen.

Datum: zondag 08 april 2001

Tijd: aanvang 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur

Plaats: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2 (naast de watertoren) te Stadskanaal

Entree: ¦ 3,- , donateurs gratis

Zondagmiddag 8 april worden in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal dia's vertoond over de geschiedenis van de landbouw in Zuidoost-Groningen. Er zullen onder meer beelden te zien zijn van de werkzaamheden op en om boerderij zoals het poten, rooien en verwerken van de fabrieksaardappelen alsmede de roggeoogst in Westerwolde.

Ook de veehouderij komt aan de orde. Tot aan de introductie van de kunstmest waren koeien en schapen voor de Westerwoldse en Veenkoloniale boeren van primair belang als mestleverancier. De veehouderij in deze contreien stond dan ook groten­deels in dienst van de landbouw, al werd er zeker in de negentiende eeuw op de boerderij ook nog kaas en boter gemaakt en wol gesponnen voor eigen gebruik.

Dat het over het algemeen goed boeren was op de Veenkoloniale en Westerwoldse gronden blijkt wel uit de vele fraaie boerderijen die vooral in de jaren 1890-1920 werden gebouwd. Met hun imposante rechthoekige voorgevels voorzien van neoclassicistische elementen (zuiltjes en horizontale daklijsten) getuigden ze van de boerenwelvaart. Zelfs in Westerwolde verdween de traditionele Saksische boerderij. Door de toename van de oogsten werden hier in de loop van de negentiende eeuw de oude boerenschuren vervangen door grotere schuren van het Oldambster type. Vaak werden ze achter het oude woonhuis aangebouwd, zoals nog goed te zien is bij sommige boerderijen in het buurtschaap Smeerling. Zowel van boerderijen in de Veenkoloniën als Westerwolde zullen opnamen worden vertoond.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie