Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Explosieven Opruimings Dienst ruimt drie bommen in Eindhoven

Datum nieuwsfeit: 09-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieNieuwsberichten


Bomruiming Eindhoven

Explosieven Opruimings Dienst ruimt drie bommen

09-04-2001

De Explosieven Opruimingsdienst heeft vandaag in Eindhoven drie blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. In verband met de werkzaamheden moesten ongeveer 1400 mensen hun woning tijdelijk verlaten en was het nabij gelegen Beatrixkanaal voor alle scheepvaartverkeer gesloten. Ook enkele bedrijven in de buurt waren in verband met de ruiming dicht. Het explosieventeam was afkomstig uit Gilze-Rijen en is onderdeel van het Logistiek Centrum van de luchtmacht.

De drie blindgangers zijn ontdekt tijdens de aanleg van de nieuwbouwwijk Meerhoven. Deze wijk wordt deels gebouwd op de plek waar vroeger een stuk van de vliegbasis Eindhoven lag. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het vliegveld van Eindhoven regelmatig gebombar-deerd. Een deel van de bommen is echter niet tot ontploffing gekomen. De EOD heeft de laatste tijd op deze plek regelmatig oude munitie gevonden en onschadelijk gemaakt.

De EOD had ongeveer een uur de tijd nodig om de eerste van de drie bommen onschadelijk te maken. Bij de tweede bom lukte het niet om de ontsteking op een veilige manier eruit te halen. Deze bom is daarom onder een berg zand gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De derde bom is zonder problemen onschadelijk gemaakt.

Het ruimen van de bommen nam enig risico met zich mee. De bommen waren voorzien van een chemisch vertragingsmechanisme en daarnaast lag een van de blindgangers die is aangetroffen vlakbij een gasleiding die 20.000 huizen in de Kempen van gas voorziet. Het ruimen van de explosieven heeft tot in de loop van de middag geduurd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie