Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU trekt ten strijde tegen incassobureaus

Datum nieuwsfeit: 09-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

VU trekt ten strijde tegen incassobureaus (09/04/01)

Schuldinvordering moet een taak van het gerecht zijn. De VU wil daarom het statuut van gerechtsdeurwaarders opwaarderen en hun mogelijkheden vergroten om schulden te innen. Wanneer zij informatie opvragen over het vermogen van de schuldenaar kunnen derden - onder meer advocaten en banken - zich niet meer beroepen op hun beroepsgeheim.

De VU-kamerleden Geert Bourgeois en Karel Van Hoorebeke stellen vast dat schuldeisers om bedragen onder de 100.000 frank te recupereren steeds minder een beroep doen op het gerecht. Ze maken meer en meer gebruik van incassobureaus. Aangezien 85 procent van alle vorderingen betrekking heeft op bedragen onder de 100.000 frank, gaat het om een niet te verwaarlozen fenomeen. Vooral omdat die bureaus op een ongeoorloofde manier de schulden trachten te recupereren. Bepaalde malafide bureaus maken gebruik van dreigementen, werken op een agressieve manier, geven soms foutieve informatie en schenden het recht op privacy door zo opzichtig te handelen dat de omgeving en de werkgever van de schuldenaar te weten komen dat ze te maken hebben met een wanbetaler, verklaarde Bourgeois maandag op een persconferentie.

De VU wil de incassobureaus dus aan banden leggen. In een rechtsstaat moet het innen van schuldvorderingen justitieel verlopen en mag dit geen commercieel gebeuren zijn. De VU wil eerst nagaan of het mogelijk is de incassobureaus te verbieden. Is dat niet het geval opteert ze voor een stringente reglementering, waarbij de bureaus onder strenge voorwaarden erkend worden.

De gerechtsdeurwaarders krijgen in de VU-wetsvoorstellen een sleutelrol. Ook zij hebben bij de bevolking niet altijd een goede naam, maar de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders waakt over de kwaliteit, merkt Bourgeois op. Hij pleit wel voor een herwaardering van hun statuut. Ze mogen niet politiek benoemd worden, moeten een duidelijke deontologie hanteren en dienen onder een strenger tuchtrecht te vallen. De VU neemt zich voor binnenkort ook hierover voorstellen te lanceren. Om ervoor te zorgen dat schuldeisers die voor de rechtbank hun gelijk hebben gehaald ook daadwerkelijk de uitgesproken schuldvordering kunnen recupereren, willen Bourgeois en Van Hoorebeke de gerechtsdeurwaarder informatierecht geven. De schuldenaar of derden - advocaten, notarissen en banken - zijn op die manier verplicht informatie te verstrekken over het vermogen van de wanbetaler. Zij kunnen zich dus niet beroepen op het bankgeheim en moeten de gevraagde info binnen de vijf dagen verstrekken. Ondertussen worden de goederen, tegoeden of het geld van de schuldenaar tijdelijk geblokkeerd.

Het volledig dossier dat op de perscenferentie vandaag werd voorgesteld is terug te vinden op de VU-webstek www.vu.be/vermogensinformatie

Auteur:
Kamerfractie
Geert Bourgeois en Karel Van Hoorebeke, volksvertegenwoordigers

Meer informatie:
Contactpersoon: Geert Bourgeois
Telefoon: 051/30.52.87
Fax: 051/31.01.47
E-post: (geert.bourgeois@volksunie.be)
Url: www.vu.be/vermogensinformatie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie