Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omzet industrie licht gestegen

Datum nieuwsfeit: 09-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-078
9 april 2001 Omzet industrie licht gestegen 9.30 uur

De omzet van de Nederlandse industrie is in februari 2001 met 2 procent licht gestegen ten opzichte van februari vorig jaar. Februari telt in 2001 echter een werkdag minder dan in 2000. Daarentegen is het prijsniveau van Nederlandse industrieproducten gemiddeld ruim 6 procent hoger.
Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt verder dat de industriële export met 3 procent is toegenomen. De binnenlandse verkopen zijn met 1 procent gestegen.
De aardolie-, chemische en kunststofverwerkende industrie heeft de grootste omzetgroei geboekt.

Invloed hogere afzetprijzen en werkdag minder Twee factoren hebben op de omzet van februari 2001 een belangrijk effect gehad. Zo telt februari dit jaar een werkdag minder dan in 2000. Volgens voorlopige berekeningen van het CBS bedraagt de negatieve invloed hiervan ruim 3 procent. Het positief effect van de hogere afzetprijzen is echter groter. Ten opzichte van februari vorig jaar zijn de verkoopprijzen van industriële producten gemiddeld met ruim 6 procent gestegen.

Grootste omzetstijging bij chemie De grootste omzetgroei heeft het CBS gemeten bij de aardolie-, chemische en kunststofverwerkende industrie. Binnen deze branche is het met name de chemische industrie die in februari 2001 meer heeft omgezet dan in februari vorig jaar. Ruim driekwart van de omzetgroei van de totale industrie komt voor rekening van de chemie. Dit is vooral het gevolg van een ruim 9 procent hogere afzetprijs van chemische CBS-Persdienst producten. Bijna alle branches hebben in februari 2001 meer omzet Postbus 4000 geboekt dan in februari verleden jaar. Alleen de metaal-, 2270 JM Voorburg elektrotechnische en transportmiddelenindustrie en de hout- en tel. (070) 337 58 16
fax (070) 337 59 71 bouwmaterialenindustrie hebben hun omzet enigszins zien teruglopen. E-mail:
(persdienst@cbs.nl)
Technische toelichting
Het CBS De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met is een dienst van twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-078 pagina 1 van 3
lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar in waarneming zijn geweest. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. In 2001 telt februari één werkdag minder dan in 2000. Het CBS gaat in de loop van 2001 voor de omzetontwikkeling van de industrie ook werkdag- en seizoensgecorrigeerde cijfers berekenen. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat de negatieve invloed van de werkdag minder in februari 2001 ruim 3 procent bedraagt. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie