Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV: helft Nederlandse werknemers werkt over

Datum nieuwsfeit: 09-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Helft werknemers werkt over
FNV Voorlichting - (publieksinfo@fnv.nl)

Er wordt in Nederland behoorlijk overgewerkt. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers werkt meer uren dan er in het contract staan. Een fulltimer is vanwege het werk bijna de klok rond van huis.

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (45 %) werkt meer uren dan er in het contract staan vermeld. Fulltimers werken gemiddeld 3,5 uur per week extra, parttimers gemiddeld 1,9 uur. Alles bij elkaar genomen, wordt er 8 à 9 % van de overeengekomen tijd overgewerkt.

Dat is de belangrijkste conclusie uit het FNV-onderzoek 'Overwerktijd' dat vanochtend bij de start van de Week van de Tijd werd gepresenteerd. 'Het lijkt erop dat overwerk in Nederland een 'normaal' verschijnsel aan het worden is,' zei Kitty Roozemond, vice voorzitetr van de FNV, bij de overhandiging van het rapport.

Ook maakt de werknemer lange dagen. Fulltimers zijn met 10 uur en 45 minuten bijna de klok rond van huis. Voor parttimers is dat 8 uur en 45 minuten.

Uit 'Overwerktijd' blijkt dat overwerk niet altijd wordt uitbetaald. Zo krijgt een kwart van de overwerkers, niets of slechts een gedeeltelijke vergoeding voor de extra uren. Daarnaast heeft een groot deel van de werknemers door het vele overwerk een behoorlijk stuwmeer aan vakantiedagen opgebouwd. 69% heeft zijn of haar tegoed van het afgelopen jaar meegenomen. 17% had over de afgelopen jaren een tegoed van meer dan 4 weken verlof opgebouwd.

De FNV heeft 2001 uitgeroepen tot het Jaar van de Tijd. In CAO's wil de bond nadrukkelijk afspraken maken die werknemers meer grip geven op de indeling van hun tijd. In de Week van de Tijd, die vandaag van start ging, bezoekt de FNV bedrijven en instellingen die op een creatieve manier invulling geven aan 'tijd'.

9 april 2001

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?
Check: www.fnv.nl/tijd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie