Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Convenant met Aruba over sociale zekerheid

Datum nieuwsfeit: 09-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

MIN SZW: Convenant met Aruba over sociale zekerheid

Nr. 2001/66
9 april 2001

Convenant met Aruba over sociale zekerheid

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en, namens de Arubaanse regering, minister Beke van het ministerie van Economische Zaken, Toerisme en Welzijn hebben vandaag een convenant ondertekend over de verstrekking van Nederlandse socialezekerheidsuitkeringen in Aruba. In het convenant staan afspraken over de controle op de rechtmatigheid voor de betaling van uitkeringen.

Op grond van de Wet beperking export uitkeringen, die op 1 januari 2000 is ingegaan, is het voor de verstrekking van Nederlandse socialezekerheidsuitkeringen in het buitenland noodzakelijk dat met het betreffende land een verdrag is gesloten waarin afspraken staan over de controle.
De wet kent een overgangstermijn van drie jaar, waarin wordt geprobeerd met zoveel mogelijk landen een dergelijk verdrag te sluiten. Voor mensen die voor 1 januari 2000 in het buitenland een Nederlandse uitkering ontvingen, heeft de wet dus tot 1 januari 2003 geen gevolgen.

Voor de Nederlandse Antillen en Aruba geldt eveneens dat het recht op een uitkering tot 1 januari 2003 blijft bestaan, ook voor mensen die na 1 januari 2000 een uitkering aanvragen. Gelet op de Koninkrijksrelatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen en Aruba kan er geen verdrag worden gesloten. Daarom voorziet de wet voor deze relaties in een convenant met afspraken over de controle, die binnen drie jaar moet zijn gesloten. Met dit convenant wordt voor Aruba aan deze verplichting voldaan.

Het gaat om uitkeringen in het kader van de Algemene nabestaandenwet, de Algemene Kinderbijslagwet, de Ziektewet en de arbeidsongeschiktheidsregelingen WAO en WAZ. De AOW wordt zonder meer in het buitenland uitbetaald, tot maximaal het bedrag waarop een gehuwde pensioengerechtigde recht heeft. Voor het hogere bedrag waarop een alleenstaande AOW-er recht heeft of voor de partnertoeslag zijn wel afspraken over de controle vereist.

De afspraken in het convenant gaan onder meer om de vaststelling van de identiteit, leefvorm en het inkomen van de betrokkene of de partner, de samenloop van uitkeringen, de beoordeling van (de mate van) arbeidsongeschiktheid en het vaststellen van het bestaan en de leeftijd van een kind.

09 apr 01 15:22

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie