Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing over schizofrenie in Rijksuniversiteit Groningen

Datum nieuwsfeit: 09-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

27 mrt 2001

Persinformatie-logo

Nummer 36 27 maart 2001

Schizofrenie

Professor Van den Bosch schetst in zijn lezing een beeld van de ervaringswereld van mensen met schizofrenie en doet een poging het ontstaan van deze stoornissen begrijpelijk te maken. Schizofrenie is de meest ingrijpende psychische stoornis die een mens kan treffen. De term bestaat sinds het begin van de 20e eeuw, maar de stoornis is zo oud als de mensheid en komt over de hele wereld voor. Bijna 1 procent van de mensen krijgt vroeg of laat deze aandoening. Meestal vroeg, want de ziekte openbaart zich vaak in de adolescentie, met eenzelvig of vreemd gedrag dat aanvankelijk nog niet zo afwijkend is. Later loopt het uit de hand. Dan krijgen deze jonge mensen zinsbegoochelingen - hallucinaties - vaak in de vorm van stemmen die commentaar leveren of vervelende opmerkingen maken, en ongewone denkbeelden - wanen - die niet met de werkelijkheid overeenkomen.

Als deze verschijnselen overheersen, spreken we van een psychose. Schizofrenie bestaat uit psychosen, die komen en gaan. Tussendoor is het functioneren ogenschijnlijk beter, maar heel vaak zijn er dan restverschijnselen - negatieve symptomen - die een verlammend effect hebben. Het gaat hier om apathie, vervlakking van de gevoelens en terugtrekken uit contacten. Medicijnen kunnen de psychotische symptomen redelijk goed bestrijden, maar doen de ziekte niet verdwijnen.

Over de oorzaken is nog lang niet alles bekend. De manier waarop de hersenen georganiseerd zijn speelt een rol, erfelijke eigenschappen zijn belangrijk, maar er moeten veel meer invloeden zijn waar we heel weinig van weten. Het moderne hersenonderzoek brengt ons stapje voor stapje dichter bij een goed begrip. We weten dat bij schizofreniepatiënten de effectiviteit van de informatieverwerking door de hersenen aangetast is en we weten welke hersenstructuren daarbij een rol spelen, maar we kunnen nog niet het ontstaan van alle symptomen verklaren.

Prof.dr. Rob van den Bosch is psychiater en sinds 1986 hoogleraar Psychiatrie in Groningen. Zijn onderzoeksbelangstelling geldt schizofrenie en arbeidsgerelateerde psychische aandoeningen. Van den Bosch is voorzitter van de disciplinegroep psychiatrie, hoofd van de afdeling psychiatrie van het AZG, actief in de opleiding voor het specialisme psychiatrie en lid van onder andere het medisch tuchtcollege, de wetenschappelijke adviesraad van de hersenstichting en de schizofreniestichting.

Datum en tijd

maandag 9 april 2001, 16.30-17.30 uur

Spreker

Prof.dr. R.J. van den Bosch

Titel

Serie

Schizofrenie

"Lang niet gek", 11de lustrum Studium Generale

Plaats

Collegezaal Psychiatrie, AZG terrein, ingang noord, Antonius Deusinglaan, ingang 32

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie