Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Boeiend wijnsymposium in Amsterdamse Hilton

Datum nieuwsfeit: 09-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschap Wijn

Nieuws

<-
Griekse wijnen zoals u ze nog nooit geproefd heeft!!

(persbericht)

9 april, Amsterdam Hilton:

Terug naar de wortels van de wijnstok..

Griekse wijnen zoals u ze nog nooit geproefd heeft!!

Pre-Olympic Tasting
boeiend wijnsymposium voor vakhandel, slijters, restaurateurs, sommeliers en pers; vanaf 15:00 tevens toegankelijk voor consumenten

i.h.k.v.

75 jaar Aridjis, Utrecht

10:00 12:45 uur
ontvangst en doorlopende wijnproeverij met een 10 tot 12 producenten (voor vakhandel, slijters, restaurateurs, sommeliers en pers)

11:00 12:45 uur
Grieks wijnsymposium (voor genodigden), gepresenteerd door Jan van Lissum (Proefschrift)

Aan de hand van wijnen geselecteerd uit de kelders van Aridjis aangevuld met een aantal nieuwe vondsten die tijdens ProWein in Düsseldorf werden gepresenteerd, zullen verleden, heden en toekomst van de Griekse wijn aan de orde komen. Wijnen van diverse druivensoorten worden vergeleken en klassieke wijnen komen naast moderne te staan, om vooruitgang aan te tonen en te wijzen op verschillen. Bij sommige wijnen zullen een aantal smakelijke amuses worden geserveerd, afgestemd op de wijn en bereid door Hadi Djajapermana, chefkok van het Schiphol Hilton. Verschillende gastsprekers, onder wie Johannes van Dam, Erik Sauter, Thérèse Boer en Peter Klosse, dragen een steentje bij aan deze leerzame presentatie en zullen het hebben over themas als terroir en vinificatie, geschiedenis en gastronomie. De wijnen worden geproefd uit Riedel-glazen.

Proef op de som
Een dag na de voorselectie van Griekse wijnen voor dit symposium kwam het Annoncée-panel bijeen in restaurant Da Vinci in Maasbracht, voor een wijn-spijsproeverij rond het thema tuinkruiden. Edwin Raben (Koetshuis Wolfslaar, Breda), Sascha Cremers (Le Sapiche, Gulpen), Alex Klein (Hermitage, Rijsoord), Petro Kools, Margo Reuten (Da Vinci) en Jan van Lissum bepaalden hier welke wijnen uit een totale inzending van 40 geschikt waren voor de themaproeverij. Van de 12 die uit deze voorselectie overbleven, waren er niet minder dan 3 van Griekse herkomst - een verrassend en veelbelovend resultaat.

12:45 13:00 uur
officiële toespraak door de Griekse Ambassadeur, de heer P. Anghelakis, ter ere van 75 jaar Aridjis.

13:30 14:30 uur
lunch op basis van originele Griekse receptuur, gecreëerd door Hadi Djajapermana. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Nikos Ignatiadis.

15:00 17:00 uur
doorlopende proeverij (tevens voor consumenten)

15:00 15:45 uur
Marathon: Jan van Lissum leidt u op verzoek rond langs de boeiende stands met de mooiste wijnen. Hierbij zullen wijnen gemaakt van authentieke druivensoorten worden vergeleken met wijnen die gemaakt zijn van edele rassen als cabernet sauvignon en chardonnay.

Griekenland de bakermat van de wijnbouw
Terwijl in de rest van Europa, zon 2500 tot 3000 jaar geleden vooral de jacht en het bijgeloof de gemoederen bezighielden en het uitvechten van stammenoorlogen gold als een van de meest eervolle bezigheden, stonden in een rond Athene architectuur, dichtkunst, theater, filosofie en sport hoog in aanzien. Men was geïnteresseerd in de sterren, de natuur, het ontstaan van de aarde en discussieerde over de voor- en nadelen van democratie. Diverse soorten landbouw waren er reeds ver ontwikkeld, één daarvan was de wijnteelt. Via handelskolonies in de rest van het Middellandse-Zeegebied kwam de rest van Europa in aanraking met Griekse wijnen en ontstonden bovendien de eerste wijngaarden in Italië, Spanje en Frankrijk.

Ten tijde van de Romeinen stonden Griekse wijnen bekend als de beste ter wereld er bestonden zelfs recepten om ze na te maken!

De Turkse overheersing maakte voor lange tijd een einde aan de sleutelpositie van Griekenland op de wijnmarkt. De ontwikkelingen in de Griekse wijnteelt van de laatste jaren zijn echter meer dan hoopgevend te noemen: de kwaliteit zit duidelijk in de lift en jonge wijnmakers zoeken actief aansluiting bij de rest van de wereld, zonder daarbij de karakteristieken van de inheemse druivensoorten en het terroir uit het oog te verliezen. Kortom: een nieuwe revolutie dient zich aan.

Deelnemende wijnbedrijven:

Cair, Gerovasiliou, Lazaridis, Patraiki Coop, Samos Coop, Santa Maura, Skouras, Sigalas, Tsantali.

Bent u ook benieuwd naar hetgeen het oude wijnland Griekenland ons de komende jaren te bieden zal hebben, dan mag u dit boeiende, feestelijke programma beslist niet missen!

Voor meer info:

Proefschrift

fax 020 624 50 28

e-mail: (winestone@wxs.nl)

<-

Copyright © 1996-2001 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie