Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UVA: Intensieve landbouw in Noord-Kameroen

Datum nieuwsfeit: 09-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Impacts of Agricultural Land Use Histories on Soil Organic Matter Dynamics and Related Properties of Savannah Soils in North Cameroon

Datum maandag 09-04-2001
Tijd 13:00 uur

Promovendus F. Obale Ebanga

Promotors Prof. dr. J. Sevink en prof. dr. ir. W. de Groot
De promovendus onderzocht de effecten van de steeds intensievere landbouw op savannebodems in Noord-Kameroen. De onderzochte savannebodems hebben een zeer laag organisch koolstofgehalte, in het algemeen minder dan 1,5 procent. Alhoewel dit percentage gering lijkt, is organisch koolstof een belangrijke factor bij het bepalen van de chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bovenlaag van de onderzochte bodems. Daarbij blijkt dat 65 tot 85 procent van de totale hoeveelheid organisch materiaal relatief stabiel gebonden is met klei en fijne siltdeeltjes. Door de intensivering van de landbouw, die ongeveer vijftig jaar geleden begon, is de gevarieerde savannevegetatie vervangen door de verbouw van één gewas dan wel een combinatie van enkele gewassen. Hierdoor is de bedekking van de bodem afgenomen en is de bodem sterker aan regeninslag blootgesteld. Dit en andere effecten hebben ertoe geleid dat de landbouwgronden nu een relatief laag gehalte organische materiaal hebben, met de grootste verliezen in de zandfractie van de bodem. De promovendus onderzocht de invloed van de verbouw van verschillende soorten gewassen op de bodem en de effecten van het jaarlijkse kappen en branden en van het ploegen. Uit het onderzoek blijkt dat, in tegenstelling tot het gangbare idee, het jaarlijkse kappen en branden niet altijd tot bodemdegradatie leidt. Helemaal niet ploegen lijkt eerder de sleutel tot duurzaam landbouwgebruik dan helemaal niet branden.
Locatie: Doelenzaal, Singel 411, Amsterdam.
Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie