Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debat: De Mythe van de Verstaanbaarheid

Datum nieuwsfeit: 10-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

De Mythe van de Verstaanbaarheid

Tumult en de SLAU organiseren een debat tussen dichters, recensenten en journalisten omtrent het verschil tussen poëzie op papier en op het podium. Is verstaanbare poëzie slechter dan onbegrijpelijke? Sinds de herfst van 2000 woedt er een storm in poëtisch Nederland, een storm waarin ook een nieuwe generatie dichters zich nadrukkelijk roert. Het begon met het lagedrukgebied dat dichter en graecus Ilja Leonard Pfeijffer wist te genereren boven het novembernummer van Bzzletin met zijn artikel De mythe van verstaanbaarheid. Hierin stelt hij dat onbegrijpelijke poëzie altijd beter is dan verstaanbare, waarbij hij verstaanbare poëzie vooral gebezigd ziet worden op het podium. De reacties waren zeer uiteenlopend: Pfeijffer kreeg een eigen hate-site op internet en in dag- en weekbladen en in e-zines verscheen een stroom aan artikelen waarin zijn stelling en de discussies eromheen als hoofd- of bijzaak fungeerden. Collega-dichters wezen op de fouten in het stuk en de zelfverheerlijking van Pfeijffer, kwamen met voorbeelden van het tegendeel of beschreven het sex-appeal van optredende dichters en de mogelijke jaloezie bij schrijvende dichters pur sang. Recensenten zagen oude discussies herleven en leken verheugd over het einde van de gebroederlijke alles-moet-mogen cultuur van een niet langer meer homogene groep. De vraag blijft: is de mythe van de verstaanbaarheid een serieuze ontmaskering door een scherpzinnig theoreticus, of betreft het een zelfgeschapen mythe van een literair buitenbeentje? Op 10 april gaan de dichters Ilja Pfeijffer, Ruben van Gogh en Olaf Zwetsloot en de letterkundige Dr. Thomas Vaessens in discussie over de mythe van de verstaanbaarheid. Het debat zal worden voorgezeten door de journalist Pieter Webeling, die eerder dit jaar voor Volkskrant Magazine een spraakmakend interview met Hagar Peeters, Ingmar Heytze en Ilja Pfeijffer schreef. Volkskrant-recensent Peter Swanborn en dichter Ingmar Heytze zullen ieder een inleidende column verzorgen.
Dinsdag 10 april, 20.00 uur, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Entree fl. 7,50 (CJP en U-pas fl. 5,00). Reserveren kan tijdens kantooruren op tel.nr. 030 2332430, faxnr. 030 2232581. Meer informatie op www.tref.nl/utrecht/tumult en slau.frodo.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie