Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijke Marechaussee pakt mensensmokkelaars op

Datum nieuwsfeit: 10-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieNieuwsberichten


Koninklijke Marechaussee pakt mensensmokkelaars op

10-04-2001

Een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee uit Enschede heeft vanmorgenvroeg vijf mensensmokkelaars aangehouden. De groep hield zich bezig met de smokkel van personen uit Afghanistan, India en Pakistan naar Nederland. Vervolgens werden de mensen via België doorgesmokkeld naar Groot-Brittanië. In Engeland zijn drie verdachten aangehouden.

Bij doorzoekingen van woningen in Enschede, Amsterdam en Capelle aan de IJssel hield de marechaussee vijf verdachten van Afghaanse afkomst in de leeftijd van 30 tot 51 jaar aan. Ze worden ervan verdacht in de periode vanaf juli 2000 meer dan honderd personen via Nederland naar Groot-Brittanië te hebben gesmokkeld. Voor het smokkelen van Nederland naar Groot-Brittanië werden bedragen van drieduizend gulden per persoon betaald. In ruil daarvoor kregen ze een reisgarantie. De verdachten zijn in verzekering gesteld en worden nader gehoord over hun activiteiten. Enkele van de verdachten zitten in Nederland nog in de asielprocedure. Bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten trof de marechaussee bewijsmateriaal aan bestaande uit o.a. kopieën van paspoorten, valse documenten, GSM telefoons en contant geld. Bij doorzoekingen in de woningen van de drie verdachten uit Groot-Brittanië, trof de Engelse politie (Engelse) ponden aan, voor een waarde van ongeveer dertigduizend gulden, en bewijsmateriaal voor grote geldtransacties naar Nederland en andere landen.

Momenteel wordt nog onderzocht of in Nederlandse asielzoekerscentra potentiële klanten voor de smokkel naar Groot-Brittanië zijn benaderd. Het recherche-onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van de aanhouding van de 51-jarige hoofdverdachte uit Enschede in juli 2000. Aan de actie van vanmorgen, onder leiding van de Rechter-commissaris van het parket Almelo, namen meer dan tachtig marechaussees deel. Het rechercheteam sluit verdere aanhoudingen niet uit.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie