Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer dan 400 inzendingen 'onderwijs van de toekomst'

Datum nieuwsfeit: 10-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: Jury wijst twintig inzenders voor verdere uitwerking

10 april 2001

Persbericht:50

Selectie uit meer dan 400 inzendingen 'ontwerp het onderwijs van de toekomst'
JURY WIJST TWINTIG INZENDERS AAN VOOR VERDERE UITWERKING

Twintig inzenders van de ontwerpwedstrijd 'Onderwijs in de kennissamenleving' hebben vandaag te horen gekregen dat ze hun inzending verder mogen uitwerken. Voor deze uitwerking krijgen zij betaald op basis van een ingediende begroting. De onafhankelijke jury, onder leiding van Pieter Winsemius, heeft de 'winnaars' vandaag van deze beslissing op de hoogte gesteld. In september worden de meest inspirerende uitwerkingen gepresenteerd op een conferentie over het onderwijs van de toekomst.

De jury stond voor de lastige taak een selectie te maken uit ruim 400 inzendingen met een enorme diversiteit aan onderwerpen. De inzendingen komen van leerlingen, ouders, leraren en schoolbesturen, maar ook van vakbonden, onderzoeksorganisaties en organisatie-adviesbureaus. De jury is er in geslaagd deze diversiteit tot uiting te laten komen in de selectie van twintig. De inzenders van de niet geselecteerde voorstellen, hebben hun werk niet voor niets gedaan. Deze ideeën zullen via internet (www.onderwijsdebat.nl en www.kennisnet.nl) toegankelijk worden gemaakt, zodat scholen deze kunnen gebruiken. Ook in het uiteindelijke juryrapport zal aandacht aan de niet uitgewerkte voorstellen worden besteed.

Minister Hermans en Staatssecretaris Adelmund zijn erg blij met de overweldigende hoeveelheid inzendingen. Adelmund: 'Ik heb steeds geweten dat er veel onaangeboorde creativiteit is in het onderwijs, maar dat er zo'n enorme stroom reacties los zou komen overtreft mijn verwachtingen.' Ook minister Hermans is erg tevreden: 'Ik zeg nog even niets over de inhoud van de voorstellen, want daar gaat de jury over, maar dit resultaat steunt ons in de gedachte dat scholen behoefte hebben aan meer ruimte om zelf de kwaliteit van het onderwijs te kunnen vergroten.'

Onderstaande 20 inzendingen krijgen een opdracht voor verdere uitwerking van het ingediende voorstel. De daarmee gemoeide geldbedragen variëren van 10.000 gulden tot 100.000 gulden.


1. Twee 4VWO-klassen van het Vlietlandcollege in Leiden hebben onder leiding van hun leraar-in-opleiding maatschappijleer (Yarko van Vught) de ideale inrichting van hun school op papier gezet.


2. Ton Duif, voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders, stelt voor de basisschool in te richten naar het concept 'team-teaching'. Geïnspireerd door zijn reis naar de Verenigde Staten kwam hij tot dit concept van de school van de toekomst, waarin niet een docent een klas lesgeeft, maar een team van vijf of zes volwassenen een grotere groep kinderen bij hun leertraject begeleidt.


3. Henk Bruijn en Jan van der Draai, twee docenten van het Horizon College in Hoorn, stellen voor om leraren te trainen in een mentoraat nieuwe-stijl. De mentor begeleidt de leerlingen bij het leren van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid in het leren.


4. Tijn Nuyens en Nico van der Meer van de Menu Groep, stellen voor de schoolvakanties af te schaffen: een op het eerste zicht simpele maatregel die vele onderbelichte voor- en nadelen heeft. De bedenkers gaan de effecten en mogelijkheden in kaart brengen van het afschaffen van schoolvakanties om zo de weg te plaveien voor een al dan niet gefaseerde afschaffing van de vakanties.


5. De heer Van Hienen en mevrouw Vermeulen (Cinop en IVA) doen voorstellen om tot een modern beloningsmanagement te komen. Dit zou een combinatie van individuele en teambeloningsdifferentiatie moeten worden. Het voordeel van een dergelijke vorm van prestatiebeloning voorkomt geïndividualiseerd gedrag dat werknemers kunnen ontwikkelen in een systeem van individuele beloning, maar beloont aan de andere kant niet het meeliften dat bij teambeloning de kop kan opsteken.


6. Peter van de Ven en Jos van der Pluijn (Dongemond College Raamsdonkveer) en Juliette Vermaas en Marc Vermeulen (IVA) gaan een spelsimulatie ontwikkelen waarmee de gedragsconsequenties nagegaan kunnen worden van meer vrijheid voor scholen. In het spel analyseren deelnemers welke relaties veranderen en experimenteren zij met veranderde en nieuwe rollen.


7. Caroline van Amerongen en Monica Robijns (Eduquality Amsterdam) stellen een andere rolverdeling van de professionals binnen de school voor. De rol van leraar valt uiteen in Coach, Host en Expert. Deze werken niet meer met jaargroepen, maar met niveaugroepen.


8. Lorna Staats (speciale school voor basisonderwijs De Bonte Vlinder in Den Haag) en Jorien Meerdink (bureau WESP) hebben een methodiek ontwikkeld om leerlingen te bevragen op wat zij zelf belangrijk vinden. Ze stellen nu voor om de verbouwing van de school vorm te geven vanuit het perspectief van de leerlingen.


9. Jaap Bakkelo, Regien Bosman en Henk de Vries van het Zernikecollege in Groningen, doen een voorstel voor een volledige herinrichting van de eerste drie jaren van het voortgezet onderwijs. Kernwoorden zijn variëteit, toegankelijkheid en kwaliteit. Door nauwe samenwerking met maatschappelijke sectoren willen deze ontwerpers de school van de toekomst inrichten.


10. Een onderzoeksvoorstel van een klas 5 HAVO/VWO, onder leiding van hun mentor Kees Valentijn (Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam) om uit te zoeken hoe een school eruit ziet als uitgegaan wordt van de behoeftes van de leerlingen


11. Wouter van Jolingen en Allard de Hoop van het Instituut voor Lerarenopleidingen in Amsterdam stellen voor een competentiepuntenbeoordelingssysteem te ontwikkelen. Het gaat om een systeem voor geïntegreerde kwaliteitszorg dat in de plaats kan komen van het traditionele vakkenprofiel met exameneisen.


12. Marco Matthijsen uit Amsterdam wil de mogelijkheden onderzoeken om te experimenteren met vraagfinanciering: laat het geld via de ouders of leerlingen naar de scholen gaan. Door vraagfinanciering krijgt het onderwijs directe prikkels om onderwijs op maat te leveren.


13. M. Ruijters (Twynstra Gudde) en P.R.J. Simons (Universiteit Utrecht) willen leraren en andere actoren bij elkaar brengen in een onderwijsatelier om onderwijsvernieuwing in de praktijk te realiseren. Dit door het leren over, ontwerpen van en leren van de invoering van onderwijsvernieuwingen.


14. Inge en Koen Molenaar doen een voorstel voor een Ontdeknet: een ICT-voorstel om via een eenvoudige internettoepassing de maatschappij te integreren in het onderwijs.


15. Irma van Hourik, Dirk Monsma en Netty Breedveld (SKVR, Rotterdam) stellen voor de school uit te bouwen tot een kenniscentrum binnen de wijk, waar kunstinstellingen en bibliotheek een integraal onderdeel van vormen. Uitgangspunt voor het onderwijs is de relatie met de omgeving. De omgeving heeft bij monde van de leerlingen en de ouders direct invloed op het onderwijs. Maar de omgeving (zowel op micro-, meso- en macroniveau) is tevens onderwerp van het onderwijs.


16. Erna Scholtes en Hugo Hopstaken (KPMG) stellen voor om voor het onderwijs een uitwerking te maken van de franchiseformule, zoals die in andere sectoren al voorkomt. Hun motto is: gebruik de voordelen van franchise-ondernemingen om scholen veel rompslomp uit handen te nemen, en tegelijk scholen alle ruimte te laten voor eigen vormgeving.


17. Peter Molenaar en Rola Hulsbergen van het Aloysius College in Den Haag stellen voor een geïntegreerde lesmodule te ontwikkelen voor Duits, geschiedenis, CKV en maatschappijleer, als uitwerking van een visie op de toekomstige inrichting van de basisvorming: minder vak georiënteerd, meer integrale leergebieden ('jezelf en de anderen', 'communicatie, kunst en cultuur', 'omgeving en natuur').


18. Rob Knoppert geeft een ruwe schets van een nieuwe visie op de toekomst van het voortgezet onderwijs: geef scholen meer vrijheid bij het bepalen van de onderwijskundige inrichting en de kwalificatie-eisen voor het personeel. Hij stelt voor om deze visie verder uit te schrijven, er een aantal referenten naar te laten kijken, en er een conferentie over te organiseren.


19. Jan Slavenburg van het Centrum voor Educatieve Dienstverlening in Rotterdam heeft een voorstel ingediend om in samenhang vorm te geven aan de volgende vernieuwingen in het basisonderwijs: een systeem van functiedifferentiatie; verbeteringen in de aansluiting tussen voor- en vroegschoolse educatie, basisonderwijs en voortgezet onderwijs, en het bevorderen van contextrijk onderwijs. Het gaat daarbij niet om een sjabloon, maar om een ontwikkelperspectief dat samen met betrokken basisscholen verder wordt uitgewerkt.


20. Boudewijn van Dongen, student aan de TUE, stelt voor om studenten als bijbaantje naast de studie eerst een cursus didactiek te laten volgen, gevolgd door een aanstelling als parttime docent aan een school, voor één dag in de week. Voorstel heeft aandacht voor de kwaliteitsbewaking en voor- en nadelen van dit idee.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...