Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie KUN over het voeden van kinderen met kanker

Datum nieuwsfeit: 10-04-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de tweede helft van maart 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Di 10-04-2001 Het voeden van kinderen met kanker *

13:30 uur Mw. drs. E. den Broeder
(Medische Wetenschappen)

Titel proefschrift: Feeding children
with cancer
Promotores: Prof. dr. R.C.A.
Sengers
Prof. dr.
W.A. van Staveren (WUR)
Prof. dr.
M.A. van 't Hof
Copromotor: Dr. J.J.M. Tolboom

Kinderen met kanker raken vaak ondervoed. Door hun ziekte en de intensieve behandeling zijn zij niet meer in staat om voldoende te blijven eten. Er treedt gewichtsverlies op en hun voedingstoestand verslechtert met alle negatieve gevolgen van dien. Sondevoeding biedt in veel gevallen uitkomst concludeert mw. drs. Den Broeder in haar proefschrift. Voeding wordt via een slangetje door de neus in het maagdarm kanaal gebracht waardoor het kind van alle broodnodige voedingstoffen kan worden voorzien. Voor een goed resultaat zijn echter een aantal zaken van groot belang. Sondevoeding moet gebruikt worden volgens een protocol waarin onder andere staat hoe er voor elk kind afzonderlijk berekend kan worden hoeveel voeding er nodig is. Verder moet de voeding een hoog energie gehalte hebben, omdat kinderen met kanker een verhoogde energiebehoefte hebben. De promovenda stelt dat het gebruik van een energieverrijkte sondevoeding daarom tot aanbeveling strekt. Dit heeft bovendien het voordeel dat de voeding in een kleiner volume kan worden toegediend. Feit is dat als kinderen met kanker adequaat gevoed kunnen worden ze er in verschillende opzichten op vooruit gaan. Eline den Broeder (Amsterdam) begon op 1 november 1995 wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Kinderoncologie van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen. Hier werd het onderzoek zoals beschreven in dit proefschrift uitgevoerd.
Email: (edenbroeder@hotmail.com)

* Voor meer informatie over deze oratie kunt u contact opnemen met PR & Voorlichting
van het Universitair Medisch Centrum St Radboud Nijmegen, tel (024) 361 35 28

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie