Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Benschop discussieert over toekomst EU

Datum nieuwsfeit: 11-04-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=413115Benschop discussieert over toekomst EU

Woensdag 11 april aanstaande discussieert staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Benschop met buitenlandse prominente gasten over de toekomst van Europa, in Felix Meritis in Amsterdam. Deze openbare discussie vindt plaats in het kader van de EU-brede discussie over de toekomst van Europa. Daarbij gaat het onder meer om legitimiteit, democratie en transparantie van de Europese Unie. De regering zal in mei een eerste standpunt daarover aan de Tweede Kamer sturen.

Benschop gaat in discussie met Larry Siedentop (de auteur van de bestseller 'democracy in Europe'), de Britse EU-kenners Peter Ludlow (CEPS) en Charles Grant (CER), de Duitse oud-redacteur van Die Zeit Christoph Bertram, de Vlaamse Sophie Vanhoonacker (EIPA), EP-lid Jean Louis Bourlanges, de Poolse rector van het Europa College in Natolin Piotr Nowina-Konopka, de Griekse Kalypso Nicolaides (Oxford), en de Deense EU-kenner Erik Holm.

Waarom een debat over de toekomst van Europa?

Directe aanleiding is de Europese top van Nice in december vorig jaar. Daar hebben de regeringsleiders afgesproken dat ze willen praten over de afbakening van bevoegdheden tussen lidstaten en 'Europa', over de status van het Handvest voor de Grondrechten, over de rol van de nationale parlementen en over de vereenvoudiging van de bestaande verdragen. Maar daarnaast gaat het om bredere vraagstukken van meer democratie, legitimiteit en transparantie in Europa.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie