Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gelders Neede kiest voor fusiepartner

Datum nieuwsfeit: 11-04-2001
Bron: Gemeente Neede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Neede

gemeente Neede
persbericht

Nummer 617, vrijdag 6 april 2001
Voorlichting gemeentehuis, www.neede.nl
H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Gelders Neede kiest komende woensdag in referendum voor Twentse of Achterhoekse fusiepartner(s)

Op woensdag 11 april 2001 wordt in het Achterhoekse Neede een referendum gehouden. De Needse bevolking kan aangeven met welke buurgemeente(n) zij wil samengaan. De burgers kunnen kiezen uit een fusie met het Twentse Haaksbergen in de provincie Overijssel of met Eibergen (en Borculo) in de Gelderse Achterhoek. De volksraadpleging is het eerste raadgevend referendum in de provincie Gelderland. Zowel de gemeenteraad van Neede als de provincie Gelderland heeft laten weten de mening van de Needse bevolking te zullen respecteren. Het referendum is geldig bij een opkomst van tenminste 50%.

Herindeling speelt niet alleen voor Neede. De provincie Gelderland heeft een herindeling voorgesteld voor de gehele Achterhoek, de Graafschap en de Liemers. Het rijk vindt opschaling, het vormen van grotere gemeenten, noodzakelijk. In de toekomst krijgen gemeenten steeds meer taken toebedeeld. Daarom moeten gemeenten wat robuuster worden, zodat ze straks goed toegerust zijn voor dat bredere takenpakket. Leidende criteria voor de vorming van grotere gemeenten zijn functionaliteit en maatwerk. Functie en ligging van een gemeente zijn voor een groot deel bepalend voor de partnerkeuze. Gemeenten worden niet willekeurig samengevoegd, maar er wordt goed gekeken of ze bij elkaar passen en of het ook passend is in de regio.

Schaalvergroting
Neede ligt in de provincie Gelderland, maar is lid van het samenwerkingsverband Regio Twente. Enige jaren geleden heeft Neede de mogelijkheden onderzocht om te komen tot een vrijwillige fusie met Haaks bergen. Die plannen zijn in december 1997 afgeketst. Nu is er geen sprake meer van vrijblijvendheid; er moet een duidelijke keuze worden gemaakt. De Needse gemeenteraad ziet het belang van schaalvergroting in. Zij vindt het echter een dermate belangrijke zaak, dat zij het initiatief heeft genomen tot een referendum. Op 11 april kan de bevolking van Neede aangeven of zij wil samengaan met Haaksbergen of met Eibergen (en Borculo).

Provinciegrens
Haaksbergen ligt in Twente, Overijssel. Dat betekent dat bij deze keuze de provinciegrens gewijzigd moet worden. Neede wordt dan Overijssels. De provincie Gelderland had in het verleden geen bezwaar tegen een eventuele wijziging van de provinciegrens en zij zal dat nu naar alle waarschijnlijkheid ook niet hebben. Als de burgers kiezen voor Eibergen (en Borculo) blijft Neede Gelders, maar het plaatje is dan nog niet compleet. Er is nu namelijk nog niet precies aan te geven of de nieuw te vormen gemeente inderdaad zal bestaan uit Neede, Eibergen en Borculo. Er zijn ook andere combinaties met Achterhoekse buurgemeenten mogelijk. De keuze is dus aan de Needse stemgerechtigden om de richting van de herindeling te bepalen. Wordt het Twente of wordt het de Achterhoek?

Jongerenreferendum
Ook jongeren wordt de kans geboden hun stem te laten horen. Enkele initiatiefnemers vonden de gemeenteraad van Neede aan hun zijde voor het houden van een jongerenreferendum; het eerste in Nederland. Alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen schriftelijk hun keuze kenbaar maken. Op de avond van het referendum wordt naast de officiële uitslag ook de uitslag van het jongerenreferendum bekend gemaakt.

De informatie over het jongerenreferendum verloopt bijna geheel via Internet. De gemeentelijke internetpagina's zijn uitgebreid met een speciale jongerenwebsite
( www.neede.nl/jongerenreferendum ). De site heeft een vrij toegankelijk deel en een deel dat alleen door de jongeren te bezoeken is met een speciale toegangscode. Op deze manier kunnen jongeren actief deelnemen aan de site, terwijl andere bezoekers slechts kunnen 'meekijken'. De website bevat uiteraard informatie over het referendum, maar daarnaast is er een chatbox en een forum waar de kunnen discussiëren.

Actiegroepen
Inmiddels roeren zich de actiegroepen. Er is een actiegroep "Neede Ster-ker met Haaksbergen" die zeer uitgesproken pleit voor aansluiting bij Haaksbergen. Een andere groep vindt juist dat Neede Achterhoeks moet blijven. Zij hebben Bennie Jolink als boegbeeld en als slogan 'Doe Normaal, wi'j goat veur Neede in de Achterhoek'. De 11e april wordt een spannende dag voor Neede!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie