Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nominatie voor basisschool De Bonte Vlinder uit Den Haag

Datum nieuwsfeit: 11-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-11: Nominatie voor basisschool De Bonte Vlinder

De speciale school voor basisonderwijs 'De Bonte Vlinder' is met 19 andere scholen genomineerd voor het beste ontwerp voor het onderwijs van de toekomst. De nominatie is namens het ministerie van OC&W toegekend in het kader van de ontwerpwedstrijd 'Onderwijs in de kennissamenleving'. De school krijgt van het ministerie fl. 90.000,00 om het ontwerp concreet uit te werken. Ook het Haagse Aloysius College is uitgenodigd een ontwerp verder te ontwikkelen. Wethouder Onderwijs Pierre Heijnen is zeer verheugd met deze nominaties. Het toont aan dat scholen ook duidelijk zelf de toekomst van het onderwijs mee willen en kunnen bepalen.

De Bonte Vlinder heeft in samenwerking met Projectbureau WESP uit Voorhout een plan ontwikkeld waarin de leerlingen nadrukkelijk worden betrokken bij het vergroten van de kwaliteit van het onderwijs. Het plan is op hoofdlijnen ingevuld en heet 'De Omslag - Leerlingen ontwerpen hun school'. School en projectbureau hebben een methode ontwikkeld om de leerlingen aan te laten geven wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van hun school. De leerlingen kunnen zelf aangeven welke voorwaarden en middelen nodig zijn om de school zo in te richten dat zij zich er allemaal thuis voelen. Hiervoor kunnen zij gebruik gaan maken van door hen zelf gemaakte foto's en andere ontwerpmaterialen. Voor de leerkrachten is in het plan een opzet voor een training opgenomen voor de wijze waarop zij open en onbevooroordeeld de leerlingen kunnen begeleiden, interviewen, mee laten praten en denken.

De Bonte Vlinder past reeds op allerlei terreinen vraaggericht werken toe.

Het ontwerp 'De Omslag' is een bijzondere uitwerking van dit schoolbeleid.

In september zal een jury onder leiding van oud-minister Pieter Winsemius de meest inspirerende plannen van de twintig inzenders presenteren op een conferentie over het onderwijs van de toekomst.

De ontwerpwedstrijd 'Onderwijs in de kennissamenleving' is door het ministerie opgezet om scholen hun ideeën voor het onderwijs van de toekomst zelf te laten ontwikkelen en presenteren.

In totaal zijn 433 inzendingen ontvangen. Deze komen van leerlingen, ouders, leraren en schoolbesturen, vakbonden en gespecialiseerde bureaus. In het juryrapport zullen alle inzendingen worden beschreven. Het ministerie van OC&W publiceert de inzendingen op zijn website (www.minocw.nl), zodat scholen de voorstellen kunnen gebruiken.

last update: 11 april 2001 ;pag.: 6761; auteur: 112 11 april 2001 - pag. 6761 - 112

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie