Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie KUN over tandheelkunde in Tanzania

Datum nieuwsfeit: 11-04-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de tweede helft van maart 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Woe 11-04-2001 Tandheelkunde in Tanzania *

13:30 uur Mw. F. Kahabuka (Medische
Wetenschappen)
Titel proefschrift: Management of dental
trauma among children in
Tanzania

Promotores: Prof. dr. A.J.M.
Plasschaert
Prof. dr.
R.C.W. Burgersdijk
Prof. dr.
M.A. van 't Hof
Copromotor: Dr. W.L. Willemsen

Het proefschrift van mw. Kahabuka gaat over gebitsletsel: schade aan gebit als gevolg van ongelukken en valpartijen. Verondersteld wordt dat in Europese landen de behandeling van gebitsletsel en traumata dat van tandcariës en paradontale behandelingen zal overtreffen. Dat geldt nog niet voor ontwikkelingslanden, omdat er nauwelijks onderzoek is gedaan op dit gebied. Dit onderzoek van mw. Kahabuka is het eerste. Zij maakte een inventarisatie van onbehandelde gebitsletsels bij ruim 4500 kinderen en volwassenen in de regio van Dar es Salaam. Bij 21% van hen vond ze tenminste één type van een onbehandeld gebitsletsel. Vervolgens keek ze naar de verrichte behandelingen. Hieruit bleek dat een derde van de kinderen tussen 1 en 17 jaar correct was behandeld, 52% kreeg een verkeerde en 17% een overbodige behandeling.
De tweede fase van haar onderzoek betrof een interventiestudie met betrekking tot de in fase één aangetroffen situatie. In een consensusconferentie werd de behandeling van gebitsletsel besproken, wat resulteerde in een consensusstatement voor alle Tanzaniaanse tandartsen. Daarna bekeek de promovenda het effect daarvan op de behandelkeuze van tandartsen. Hieruit bleek dat tandartsen zich in hun behandeling nauwelijks hebben laten leiden door de consensusverklaring.
Febronia Kokulengya Kahabuka is werkzaam op de Faculty of Dentistry, Muhimbili University College of Health Sciences.

* Voor meer informatie over deze oratie kunt u contact opnemen met PR & Voorlichting
van het Universitair Medisch Centrum St Radboud Nijmegen, tel (024) 361 35 28

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie