Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA-fractie presenteert nota over mensenrechten

Datum nieuwsfeit: 11-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 5 april 2001

PVDA-FRACTIE PRESENTEERT NOTA OVER MENSENRECHTEN

Mensenrechten spelen binnen ons buitenlands beleid een grotere rol dan ooit. Dit wordt geïllustreerd door recente debatten over China en Rusland. Toch wordt het Nederlands mensenrechtenbeleid door de Haagse politiek zelden als geheel onder de loep genomen.

De laatste kabinetsnotitie ten aanzien van het mensenrechtenbeleid stamt uit 1979. Gezien de ontwikkelingen ten gevolge van bijvoorbeeld het einde van de Koude Oorlog, de toenemende globalisering en de verdergaande Europese integratie zal het bestaande beleid moeten worden herzien. Daarnaast vindt de PvdA dat het kabinet nieuwe scherpte moet geven aan het mensenrechtenbeleid.

Daarom presenteert Bert Koenders namens de Tweede-Kamerfractie van de PvdA op woensdag 11 april om 14.30 uur een actieplan van dertien punten voor de mensenrechten. Een aantal van deze punten zijn het leggen van daadwerkelijke prioriteit bij mensenrechtenbescherming in oorlog- en conflictsituaties, meer aandacht voor sociaal-economische rechten, de rechten van de vrouw en een scherpere rol van de EU op het terrein van de mensenrechten. De PvdA-fractie wil met deze nota een schets geven van haar standpunten ten aanzien van een aantal langlopende en een paar actuele mensenrechtenonderwerpen. Daarnaast hoopt zij met de nota bij te kunnen dragen aan de structurele discussie over het Nederlands mensenrechtenbeleid.

Tijdens de presentatie is tevens de heer Cees Flinterman (hoogleraar Mensenrechten aan de Universiteit van Utrecht), die aan de nota heeft meegewerkt, aanwezig. Mevrouw Jones-Bos (Nederlands Ambassadeur voor de Mensenrechten) neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

De presentatie vindt plaats in het Tweede-Kamergebouw (Dreeskamer), Plein 2 in Den Haag. U bent daarbij van harte welkom. Wanneer u niet over een toegangspasje voor de Tweede-Kamergebouw beschikt, wordt u vriendelijk verzocht uw eventuele komst vooraf te melden bij Fridy van Hapert. (doorkiesnummer 070-318 2694 of (fvanhapert@tk.parlement.nl))

Voor meer informatie: Angela de Jong 070-318 2696

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie