Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UvA: Productie van deeltjes door neutrino's

Datum nieuwsfeit: 11-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Study of Charm Production by Neutrinos in Nucleair Emulsion
Datum woensdag 11-04-2001
Tijd 10:00 uur

Promovendus O. Melzer

Promotor Prof. dr. J.J. Engelen

Het in 1959 ontdekte, maar al eerder voorspelde, neutrino heeft al vele vragen opgeroepen. Het ondergaat alleen een zwakke wisselwerking met materie en is daardoor moeilijk waar te nemen: vandaar de bijnaam 'spookdeeltje'. Melzer bestudeert in zijn proefschrift vooral de productie door neutrino's van zogeheten 'gecharmeerde' deeltjes (charm is een 'quarksmaak'). Melzer doet dit aan de hand van metingen die konden worden ondergebracht in een neutrino-experiment (CHORUS) van het European Laboratory for Particle Physics (CERN), waarbij gecharmeerde deeltjes rechtstreeks in emulsie kunnen worden waargenomen. Melzer analyseerde twee verschillende mechanismen om gecharmeerde deeltjes te produceren: de diep-inelastische en de diffractieve productie. Hij laat zien dat de CHORUS-meetgegevens significant kunnen bijdragen aan onze kennis van de productie van gecharmeerde deeltjes door neutrino's.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie