Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LNV: onderzoek naar veiligheid biologische producten

Datum nieuwsfeit: 11-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Onderzoek naar veiligheid biologische producten

11 april 2001 - In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) heeft het Expertisecentrum LNV (EC-LNV) een verkenning uitgevoerd naar de veiligheid en gezondheid van biologische producten. Dit rapport wordt vandaag gepresenteerd. Uit de verkenning komt naar voren dat er nauwelijks onderzoeksgegevens voorhanden zijn over veiligheidsaspecten van biologische producten. De bevindingen van de verkenning zijn dan ook grotendeels gebaseerd op meningen van deskundigen.

Belangrijk is dat bij de biologische landbouw er een terughoudend gebruik is van gewasbeschermingsmiddelen en diergeneesmiddelen. Dit leidt tot lagere gehalten aan residuen van deze stoffen in biologische producten. Daarnaast is door het terughoudend gebruik van antibiotica ook de kans op het optreden van antibiotica-resistentie geringer.

Een aandachtspunt is de mogelijke besmetting van dierlijke producten met zoönosen. Het gaat daarbij in het bijzonder om vlees van varkens en kippen. Een zoönose is een infectieziekte van een dier die op de mens kan overgaan, zoals salmonella en campylobacter. Problemen op dit gebied zijn overigens niet exclusief voor de biologische landbouw, maar kunnen ook optreden als de dieren op vergelijkbare wijze zijn gehuisvest in de gangbare landbouw, zoals bij scharrelsystemen.

Gezien het voorgaande zal LNV in vervolgonderzoek prioriteit geven aan onderzoek naar de besmetting met zoönosen in de biologische landbouw. Hierbij zullen ook de resultaten worden betrokken van het onderzoek dat de Europese Commissie op dit gebied heeft gestart en waarvan de resultaten dit jaar zullen worden gepubliceerd.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie