Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Den Haag maakt zich zorgen om opvang asielzoekers

Datum nieuwsfeit: 11-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-10: Den Haag maakt zich zorgen om opvang asielzoekers

In het college van burgemeester en wethouders is vandaag besloten extra subsidie toe te kennen aan stichting Vluchtelingenwerk. Daarnaast ontvangen de gezamenlijke kerken in Den Haag drie ton om in een beperkt aantal gevallen noodzakelijke ondersteuning te kunnen bieden. Wethouder Pierre Heijnen van Onderwijs, Sociale Zaken en Integratie (OSWI) vindt dit nodig om de rol van de gemeente bij integratie goed uit te voeren.

De rijksoverheid is verantwoordelijk voor de opvang, toelating en uitzetting van asielzoekers. De gemeentelijke overheden zijn verantwoordelijk voor de opvang en integratie van toegelaten asielzoekers. De gemeente Den Haag biedt opvang aan een grote groep procederende asielzoekers. Met de Centrale Opvang Asielzoekers (COA) is een overeenkomst voor de opvang van 2.750 asielzoekers. Daarmee is Den Haag een van de gemeenten met de grootste opvangcapaciteit.

Vanaf 1 april jongstleden is er een nieuwe vreemdelingenwet van toepassing waarin een verscherpte procedure is opgenomen voor de beëindiging van opvang voor asielzoekers.

Wethouder Pierre Heijnen maakt zich zorgen over het feit dat beëindiging van opvang nog niet betekent dat mensen het land hebben verlaten. Dit kan problemen opleveren in de stad op het gebied van openbare orde en dit kan voor de personen in kwestie problemen van humanitaire aard opleveren. Naast het aandringen bij de Rijksoverheid om terugkeer daadwerkelijk te effectueren, stelde hij het college voor de samenwerkende kerken en de stichting Vluchtelingenwerk in staat te stellen een beperkte ondersteuning te geven aan schrijnende gevallen. Wel zal in deze gevallen een perspectief moeten bestaan voor de toekomst. Dit kan uitzetting of een terugkeer naar de landelijke opvang zijn.

Het voorstel om geld aan het samenwerkingsverband kerken en stichting Vluchtelingenwerk te geven, wordt op donderdag 19 april besproken in de raadscommissie OSWI.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie