Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

In Nederland 350 kartels minder

Datum nieuwsfeit: 12-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Mededingingsautoriteit
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

In Nederland 350 kartels minder

Persbericht 01-10

Den Haag, 12 april 2001

In Nederland 350 kartels minder

Nederland heeft sinds het aantreden van de Nederlandse mededingingsautoriteit(NMa) circa 350 kartels minder. Van de ruim 110o ontheffingsverzoeken die in 1998 in het kader van het overgangsregime van de Mededingingswet zijn ingediend, bleek meer dan dertig procent geheel of gedeeltelijk in strijd met het kartelverbod. Dit schrijft de directeur-generaal van de NMa, de heer A.W. Kist, in het derde jaarverslag, over 2000.

De directeur-generaal van de NMa en de directeur van de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe), de heer J.J. de Jong, hebben vandaag een toelichting gegeven op het jaarverslag van NMa/DTe. DTe is als kamer ondergebracht bij de NMa.

De NMa heeft zich meer toegelegd op onderzoeken naar overtredingen van het verbod van mededingingsafspraken en van misbruik van economische machtsposities. De NMa begon tien onderzoeken. In twee gevallen werd een rapport opgemaakt wegens vermoede overtreding van het kartelverbod: in de garnalen- en de taxi-branche. Ook zijn zeven sanctiebesluiten vastgesteld. De NMa verwacht zich de komende jaren verder te ontwikkelen als pro-actieve mededingingsautoriteit, op zoek naar overtredingen van de concurrentieregels.

De NMa constateert dat in 2000 meer fusies en overnames zijn aangemeld dan in het jaar daarvoor (197 in 2000 tegen 158 in 1999). Bij een aantal van deze concentraties kan op voorhand worden vastgesteld dat zij de concurrentie niet beperken.

De maatregelen die DTe heeft genomen moeten de komende drie jaar onder meer leiden tot een cumulatieve kostenbesparing van circa een half miljard euro in de elektriciteitssector door een efficiënter netbeheer. Ook de uitvoering van de Gaswet, die in 2000 in werking is getreden, zal leiden tot meer doelmatigheid in de bedrijfsvoering en kostenoriëntatie in de tarieven.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie