Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Factsheet veiligheid van biologische producten

Datum nieuwsfeit: 12-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Utrecht, 12 april 2001

Informatie aan de pers

Gisteren publiceerde het Expertisecentrum van het Ministerie van LNV een rapport over veiligheid van biologische producten. De conclusie, die onder andere de Volkskrant trekt op basis van dit rapport, namelijk dat biologische producten niet gezonder of minder veilig zouden zijn, is absoluut ongerechtvaardigd.

Alle sterke punten van de biologische landbouw, die in het rapport genoemd worden, zijn hard en wetenschappelijk bewezen, namelijk minder residuen van gewasbeschermingsmiddelen en diergeneesmiddelen, een geringere kans op het optreden van antibioticaresistentie en lagere nitraatgehalten in biologische producten. Dit is tevens de conclusie van een rapport van de FAO (juli 2000), de landbouworganisatie van de VN.

Alle mogelijk negatieve punten zijn gebaseerd op vermoedens (zie pag. 30 in het rapport) van deskundigen , maar er is onvoldoende onderzoek om deze vermoedens te staven. Het vermoeden, dat biologische graanproducten meer DON zouden bevatten (een gif geproduceerd door Fusariumschimmel in granen) is inmiddels achterhaald. Biologische producten bevatten minder DON, blijkt uit divers onderzoek (zie onze Factsheet).

Overigens wordt in het rapport zelf vermeld (pag. 30) dat genoemde deskundigen over het algemeen weinig kennis hebben van de biologische landbouwmethode

Conclusie: Op de punten waar wel hard bewijs is, scoren biologische producten beter. Op een aantal andere punten is nader onderzoek gewenst.

Platform Biologica heeft een overzicht van wat wel en niet bekend is gemaakt in de vorm van een Factsheet. Deze staat op www.platformbiologica.nl (onder persberichten).

Met vriendelijke groet,

Platform Biologica

Bert van Ruitenbeek, Directeur
Platform Biologica
Postbus 12048
3501 AA Utrecht
tel. 030-2339970

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie