Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

HITT verwerft AirScene technology

Datum nieuwsfeit: 12-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: HITT
Zoek soortgelijke berichten
HITT

PERSBERICHT
Apeldoorn, 12 april 2001

HITT verwerft multilateratie technologie voor toepassing in air traffic control

HITT heeft overeenstemming bereikt met Rannoch Corporation in Virginia, Verenigde Staten van Amerika om onafhankelijk de AirScene technology te produceren en verkopen. De integratie van HITT's technologie -in staat om betrouwbaar actuele posities van alle vliegtuigen en andere voertuigen op de luchthaven weer te geven- met de AirScene technologie van Rannoch, betekent een belangrijke stap naar betere benutting van de schaarse luchthaven infrastructuur, zonder de hoge veiligheidsstandaard te verslechteren.

AirScene is een modern vliegtuig volgsysteem dat gebruik maakt van multilateratie en ADS (een systeem aan boord van vliegtuigen waarmee zij regelmatig informatie over hun positie uitzenden) om vliegtuigen te identificeren en volgen in een uitgestrekt gebied maar ook op de grond. HITT zal AirScene als sensor koppelen aan haar op radar gebaseerde begeleiding systemen en zal het ook in andere toepassingen gaan gebruiken. Luchtverkeer groeit 5% tot 7% per jaar, hetgeen neerkomt op een verdubbeling elke 10 jaar. Uitbreiding van luchthavens is kapitaalintensief, duurt lang en wordt maatschappelijk steeds minder geaccepteerd. Beter gebruik van de bestaande infrastructuur is daarom gewenst. Een systeem dat de actuele positie van vliegtuigen combineert met betrouwbare identificatie ervan, is voorwaarde om te komen tot "Intelligentie in plaats van Infrastructuur" (I3).
Hiertoe ontwikkelde HITT technologie waarmee verkeersleiders in staat zijn de toenemende stroom van verkeer op luchthavens veilig en efficiënt af te handelen, zelfs bij slecht zicht omstandigheden. 100% betrouwbare identificatie van alle bewegende objecten is van levensbelang voor de communicatie tussen verkeerstoren en vlieger om te voorkomen dat aanwijzingen aan het verkeerde vliegtuig worden gegeven. De integratie van de multilateratie technologie van Rannoch in de wereldwijd geaccepteerde HITT systemen, betekent een enorme vooruitgang in de veilige afhandeling van het groeiende luchtverkeer op de grond.
Rannoch is de ontwerper van het AirScene systeem en heeft dit wereldwijd in verschillende toepassingen verkocht, waaronder in volgsystemen op de grond en in de lucht. Uitgebreide ontwikkeling, waarbij onder andere werd samengewerkt met NASA en de FAA (de Amerikaanse
luchtverkeerbeveiligingsautoriteiten) hebben geleid tot deze stand van de techniek. AirScene is onder andere in gebruik in Japan, Canada en de Verenigde Staten van Amerika.
De overeenkomst behelst de kennisoverdracht, technische assistentie en begeleiding bij implementatie. Door de overeenkomst wordt de ervaring van HITT op het gebied van systeem integratie, software, mens-machine interface technologie en de bestaande klanten ondersteuningsorganisatie gecombineerd met de gepatenteerde hoogwaardige sensor volg technologie van Rannoch. Profiel HITT
HITT is een leidende speler in de wereldwijde nichemarkt voor verkeersbegeleiding- en aanverwante navigatiesystemen. HITT beweegt zich daarmee op het grensvlak van oude en nieuwe economie: de toepassing van de door HITT ontwikkelde technologie leidt tot grote besparingen in infrastructuur, veiligheid en logistiek.
De kernactiviteit van HITT is het ontwikkelen van software gedomineerde systemen die worden toegepast voor de beheersing en begeleiding van de lucht- en scheepvaart en offshore activiteiten. Op dit gebied heeft de onderneming een technologie ontwikkeld waarmee vliegtuigen en schepen individueel, en met een hoge mate van betrouwbaarheid, kunnen worden geïdentificeerd en begeleid. Ook is technologie ontwikkeld die zeer nauwkeurig en real time cartografische informatie verzamelt en verwerkt zodat navigatie veilig, efficiënt en betrouwbaar kan plaatsvinden, en waarmee de uitvoering van offshore werk gestuurd en begeleid kan worden. De kernmarkten waarop HITT zich concentreert zijn: 'Air Traffic Control' gericht op de beheersing van het luchtverkeer op de landingsbanen, taxibanen en platforms van de luchthavens; 'Vessel Traffic Management' waarmee de onderneming zich toelegt op verkeer en informatiesystemen in havens en kustwateren, en op rivieren, kanalen en binnenwateren; 'Navigatiesystemen' met focus op beloodsing en aanlanding, maar ook op real-time (bodem) cartografie in havens, rivieren en offshore en 'Milieubeheersing', dat zich voornamelijk bezighoudt met geluidsmeetsystemen op en rond luchthavens. HITT werkt veelal op projectbasis. Als projectverantwoordelijke levert HITT de benodigde systeemelementen zoals sensoren, communicatieapparatuur en computers. Na de installatie voorziet HITT in het onderhoud van de systemen.
HITT behaalde in 2000 een omzet van EUR 20,2 miljoen (1999: EUR 14,7 miljoen) en een nettowinst van EUR 1,9 miljoen (1999: EUR 0,3 miljoen). Het aantal werknemers ultimo 2000 bedroeg 108. Sinds 4 juni 1998 is HITT genoteerd aan de Euro.NM van Euronext Amsterdam NV. / / / / /

Voor nadere informatie:
De heer ir J.H.M. van Asperen, financieel directeur t: +31 (55) 543 25 24
f: +31 (55) 543 25 95
e: (investor.relations@hitt.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie