Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Ede

Datum nieuwsfeit: 12-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Ede

Op 12 april 2001 gaat de vijfde ronde van het bevolkingsonderzoek borstkanker in de gemeente Ede van start. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar (geboortejaar 1926 t/m 1951), ontvangen een persoonlijke, schriftelijke uitnodiging om aan het onderzoek deel te nemen. In totaal krijgen ca. 12.737 vrouwen uit de gemeente Ede een uitnodiging. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en kosteloos.

Plaats onderzoekscentrum

Vanaf 12 april staat het onderzoekscentrum eerst op het parkeerterrein voor de brandweer-kazerne aan het Burgemeester van Dijkeplein in Ede. Vanaf eind oktober 2001 tot medio december staat de onderzoekswagen op de parkeerplaats bij sportpark 'Wormshoef', Wormshoefweg in Lunteren.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Tijdens het onderzoek worden van elke borst röntgenfoto's genomen. De foto's worden opgestuurd en bekeken door een arts. De schriftelijke uitslag (wel of geen afwijkingen te zien) ontvangt de vrouw binnen twee weken thuis. Bij gemiddeld twee op de honderd vrouwen is op de foto een afwijking zichtbaar. Deze vrouwen wordt verzocht contact op te nemen met de huisarts. Meestal is dan verder onderzoek in het ziekenhuis nodig om na te gaan of het om een goed- of kwaadaardige afwijking gaat. Een afwijking die zichtbaar is op de foto hoeft nog geen borstkanker te betekenen.

Organisatie

De organisatie van het bevolkingsonderzoek borstkanker is in handen van de Stichting Vroege Opsporing Kanker Oost-Nederland (SVOKON), een samenwerkingsverband tussen vijf Gelderse GGD's (waaronder de GGD West-Veluwe/Vallei) en het Integraal Kankercentrum Oost in Nijmegen.

Het bevolkingsonderzoek heeft tot doel borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, waardoor de kans op genezing groter is.

Resultaten van eerder onderzoek in Ede

Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Ede bij de vrouwen tussen de 50 en 70 jaar 82 %. Bij 72 vrouwen uit deze groep bleek nader onderzoek nodig te zijn. Bij de vrouwen tussen de 70 en 75 jaar was de opkomst 57 %. Bij 22 van hen was nader onderzoek nodig.

Wilt u meer weten?

Met vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u terecht bij uw huisarts en bij de GGD West-Veluwe/Vallei (0318) 68 49 11. Bij uw huisarts en de GGD West-Veluwe/Vallei is ook een folder verkrijgbaar over dit onderzoek.

Afspraak verzetten?

Voor het verzetten van afspraken of voor informatie kunt u terecht bij SVOKON, tel. (024) 35 66 660, van 9.00 - 13.00 uur.Ede, 11 april 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie