Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LHV over herverdeling ziekenhuisvoorzieningen

Datum nieuwsfeit: 12-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Herverdeling ziekenhuisvoorzieningen leidt tot onacceptabele situaties

12 april 2001

De LHV heeft minister Borst op 10 april per brief laten weten dat in verschillende plaatsen van ons land onacceptabele situaties kunnen ontstaan als gevolg van de beoogde herverdeling van ziekenhuisvoorzieningen. De LHV dringt er bij de bewindsvrouwe op aan de kwaliteit en toegankelijkheid van zowel de eerste- als tweedelijns voorzieningen te waarborgen.

Binnenkort vindt op ministerieel niveau een bespreking plaats over de kleine ziekenhuizen. De LHV krijgt met regelmaat signalen dat de herverdeling te koste gaat van plaatselijke en regionale toegankelijkheid van zorg. Concentratie van ziekenhuisvoorzieningen is een bekend landelijk agendapunt en roept bij de plaatselijke zorgaanbieders en patiënten veel onbegrip en weerstand op. Voor patiënten betekent deze ontwikkeling een toename van reisafstand naar poliklinische en klinische voorzieningen. Met de langere aanrijtijd komt zowel de toegang naar algemene spoedhulpverlening als de verloskundige spoedhulpverlening onder druk te staan. Wanneer de toegankelijkheid van de tweedelijns zorg wordt bemoeilijkt, kan daardoor een onacceptabele toename van werkdruk op de eerstelijns voorzieningen (waaronder de huisarts) het gevolg zijn. Een slechtere toegankelijkheid van de tweedelijn heeft daarmee automatisch gevolgen voor de kwaliteit van de eerstelijn.
Daarom meent de LHV het als haar taak namens ruim duizend huisartsen en honderdduizenden patiënten de minister hierop te wijzen. Daarbij heeft de LHV met name plannen voor herziening van ziekenhuisvoorzieningen in Oldenzaal, Kerkrade, Zierikzee en Venray voor ogen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie