Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Organisaties presenteren 'Manifest voor het houden van vee'

Datum nieuwsfeit: 13-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Den Haag, 13 april 2001

Oproep voor verantwoorde veehouderij
Organisaties presenteren 'Manifest voor het houden van vee'

Een aantal maatschappelijke organisaties en personen roept op nú een start te maken met een nieuwe, verantwoorde veehouderij. In hun vandaag gepresenteerde 'Manifest voor het houden van vee' stellen zij dat het mond- en klauwzeer Nederland nogmaals met de neus op de feiten drukt: onze veeteelt is de beschaving voorbij. Zij vragen de regering snel een plan te maken voor een veeteelt, gericht op winst voor het milieu, dierenwelzijn, landschap en natuur, en perspectief voor de boeren. Dat betekent in één woord extensiveren. Het Manifest is ondertekend door onder andere Stichting Natuur en Milieu, de Consumentenbond, De Dierenbescherming en Koos van Zomeren.

Het 'Manifest voor het houden van vee' schetst contouren van de nieuwe veeteelt in vijf punten. Er is nog plaats voor circa driekwart van het huidige aantal koeien en de helft van het aantal varkens en kippen. Daardoor neemt de milieuvervuiling af en kan bijzondere natuur blijven bestaan. Voorts krijgen de dieren meer ruimte en zij mogen weer naar buiten. Het veevoer bevat geen groeimiddelen.
Er moet ook meer biologische veeteelt komen. Deze sector van de veehouderij is te verkiezen vanwege dierenwelzijn en milieu. De productie wordt meer regionaal. Dat wil zeggen dat veevoerproductie, veeteelt, afzet van mest en verwerking van vlees en zuivel dichter bij elkaar wordt gebracht. Dat leidt tot minder gesleep met levende dieren, minder kans op de verspreiding van dierziekten en minder natuurschade in tropische landen waar nu veel van ons veevoer wordt geteeld. Belangrijk is een eerlijk inkomen voor de boeren.
Landbouwsubsidies worden niet langer gericht op de kwantiteit, maar op de kwaliteit van de veeteelt. En de consument betaalt een eerlijke prijs voor kwaliteitsproducten.

De ondertekenaars hopen dat andere maatschappelijke organisaties en burgers zich aansluiten bij het 'Manifest voor het houden van vee' (via www.snm.nl). Zij willen het Manifest begin mei aanbieden aan landbouwminister Brinkhorst.

De ondertekenaars zijn: Stichting Natuur en Milieu, Consumentenbond, De Dierenbescherming, Rathenau Instituut, Vereniging Milieudefensie, de 12 provinciale Milieufederaties, Waterpakt, Platform Biologica, Stichting Wakker Dier, Varkens in Nood, Jan Douwe van der Ploeg (hoogleraar Wageningen Universiteit), Koos van Zomeren (schrijver).

Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu: Gijs Kuneman, tel 030-2331328 (privé 030-6036941 niet op 15 en 16/4); Marijke Brunt, tel 030-2331328 (privé 030-2316169)

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie