Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VPRO Argos: 'OM durft ABN/AMRO niet aan te pakken'

Datum nieuwsfeit: 13-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VPRO

.OM durft ABN/AMRO niet aan te pakken.

'Justitie durft belastingfraude via coderekeningen bij ABN/AMRO niet aan te pakken'

Advocaat Koppe beschuldigt OM van klassenjustitie D66-Kamerlid Giskes eist opheldering

Het Openbaar Ministerie kent de naam van minstens een van de Nederlanders die geheime coderekeningen hadden bij ABN/AMRO in Amsterdam, maar heeft niet willen onderzoeken of hier sprake is van belastingontduiking. Dit zegt advocaat Victor Koppe vandaag in het VPRO-radioprogramma Argos (vrijdag 13 april 2001, radio 1). Volgens Koppe staat de naam van de man in het dossier van de ABN/AMRO-fraudezaak, die volgende week voor de rechter komt. Hij wijst erop dat in een andere grote fraudezaak, de zogenaamde Beursfraudezaak, slechts één coderekening de aanleiding vormde voor de start van het grootschalige justitieonderzoek.

In de Beursfraudezaak, ook Clickfonds-affaire genoemd, gaat het volgens toenmalig hoofdofficier van Justitie Vrakking in de kern om belastingontduiking via coderekeningen die Nederlanders hadden bij vermogensbeheerders in het buitenland. Advocaat Koppe spreekt van 'klassenjustitie'. Een aantal kleine vissen worden volgens hem in het kader van de Beursfraudezaak hard aangepakt, terwijl Justitie het kennelijk niet aandurft om ABN/AMRO, de grootste bank van Nederland, aan te pakken. Koppe is advocaat van een van de vier voormalige accountmanagers van ABN/AMRO die ervan worden verdacht 180 miljoen gulden te hebben verduisterd van houders van code- of nummerrekeningen bij een filiaal in de Amsterdamse Sarphatistraat. Koppe is ook advocaat van een achttal verdachten in de Beursfraudezaak. Hij kent derhalve beide dossiers en kan ze met elkaar vergelijken.

ABN/AMRO zei eerder dat de geheime coderekeningen bij het filiaal in de Amsterdamse Sarphatistraat uitsluitend toebehoorden aan buitenlanders. Een woordvoerder van de bank verklaarde in februari 2000 tegenover Argos: 'Het verhaal dat daar honderden geheime coderekeningen lopen van onder meer prominente Nederlanders is niet waar. We kennen onze cliënten en er is niet één Nederlander die bij ons een nummerrekening heeft lopen.' Volgens advocaat Koppe behoren in werkelijkheid zeker twintig van de ABN/AMRO-coderekeningen toe aan Nederlanders. Hij zegt de namen van een aantal van de rekeninghouders te kennen. Een van die namen is ook bekend bij het Openbaar Ministerie, omdat die volgens Koppe in het dossier staat. Toch heeft het OM blijkens dit dossier geen enkele moeite gedaan om te bekijken of deze persoon middels deze coderekening de Nederlandse fiscus heeft getild.

Het Openbaar Ministerie wil niet vooruitlopen op de rechtszaak volgende week en weigerde elk commentaar. Tweede Kamerlid F. Giskes (D66) wil opheldering van minister van Justitie B. Korthals.

Telefoon redactie Argos: 035 67 12 360 (eventueel VoiceMail inspreken)

13 apr 01 15:07

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie