Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beperkende regels recreatie & toerisme vanwege MKZ

Datum nieuwsfeit: 13-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

www.minlnv.nl

MIN LNV: BIJLAGEN MKZ, recreatie en natuur

BIJLAGEN bij persbericht nr. 29
publieksinformatie - recreatie & toerisme

Als recreant of vakantieganger kunt u te maken krijgen met sluiting of beperkte toegankelijkheid van bijvoorbeeld campings en natuurterreinen. Dat hangt voor een belangrijk deel af van waar in Nederland het bedrijf/terrein zich bevindt en of er evenhoevigen (koeien, varkens, schapen, wild) aanwezig zijn.

Voor alle recreanten en toeristen gelden de volgende dringende adviezen:
. houdt u bij uw bezoek aan een recreatie- of natuurterrein aan de richtlijnen van de eigenaar/beheerder
. vermijd contact met MKZ-gevoelige dieren (koeien, varkens, schapen, geiten, herten e.d.). Ga dus niet naar plaatsen waar deze dieren aanwezig zijn
. blijf op de paden
. houd honden aangelijnd
. laat nergens etensresten achter
. mocht u onverhoopt toch in aanraking zijn geweest met MKZ-gevoelige dieren, zorg dan dat u uw handen en kleding goed wast en uit de buurt van andere MKZ-gevoelige dieren blijft.

Hieronder is per gebied aangegeven waar u rekening mee moet houden. Het is raadzaam vooraf contact op te nemen met uw overnachtingsadres of de plaatselijke VVV om na te gaan welke eventuele overige beperkingen u kunt tegenkomen.

Friesland (met uitzondering van de Waddeneilanden), Gelderland, Overijssel en Flevoland
. In deze provincies zijn bos-, natuur- en recreratieterreinen waar evenhoevigen lopen, voor publiek gesloten. Ook kinderboerderijen zijn gesloten. De achtergrond hiervan is dat elk contact met MKZ-gevoelige dieren moet worden voorkomen. Dat kan in de praktijk het beste door deze bedrijven en terreinen af te sluiten voor publiek.
. Verder zijn in deze provincies veel evenementen afgelast.

In deze provincies liggen ook de zogenaamde toezichtsgebieden: rondom Oene, Kootwijkerbroek en Ee. In toezichtsgebied Oene ligt tevens het vaccinatiegebied Noord-Veluwe. In deze gebieden geldt het volgende:
. kinderboerderijen en dierentuinen met evenhoevigen zijn gesloten
. natuur- en recreatieterreinen zijn gesloten
. kampeerterreinen waar ook evenhoevigen worden gehouden zijn gesloten
. u mag niet op bezoek bij bedrijven en boerderijen waar evenhoevigen worden gehouden. Overige (familie-)bezoeken zijn gewoon toegestaan . u mag in de toezichtsgebieden niet paardrijden of paarden
vervoeren
. in het vaccinatiegebied Noord-Veluwe mag u bepaalde producten niet bij u hebben:
. rauwe (ongekookte) melk of rauwmelkse producten (zoals sommige boerenkaassoorten),
. onverpakt diervoer. Uw hond of kat (en verpakt diervoer) kunt u dus gewoon meenemen.

Rest van Nederland
In de rest van Nederland zijn ook de kinderboerderijen gesloten. Verder is het zo dat publiek nergens in contact mag komen met evenhoevige dieren. Eigenaars en beheerders moeten ervoor zorgen dat u als bezoeker of campinggast niet bij de verblijfsplaatsen van evenhoevigen kunt komen. Gaat u dus bijvoorbeeld naar een kampeerterrein, recreatiegebied of attractie waar ook evenhoevigen worden gehouden, dan zal een deel van het bedrijf of terrein voor u niet toegankelijk zijn. In een enkel geval kan het zo zijn dat het gehele bedrijf of terrein voor publiek is gesloten.

Reizen naar het buitenland
Sommige producten mag u niet meenemen naar het buitenland. De douane controleert reizigers steekproefsgewijs op de volgende producten: . vers vlees
. niet-gesteriliseerde vleesproducten (zoals worst en vleeswaren). Producten die in blik of pot zitten zijn gesteriliseerd, die mag u dus wel meenemen.
. dagverse melkproducten, zoals melk, yoghurt en vla. Houdbare melk mag dus wel.
Denk daarbij ook aan uw lunchpakket voor onderweg. Kaas is geen probleem. Een broodje kaas mag dus wel, een broodje ham niet!

Als u terugreist naar Nederland zijn er geen beperkingen, tenzij u uit Engeland, Ierland of Frankrijk komt. U mag dan de hierboven genoemde producten ook niet meenemen op uw terugreis.

13 apr 01 19:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie