Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Moeders in de dierenwereld centraal op moederdag

Datum nieuwsfeit: 14-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht d.d. 24-4-2001
MOEDERS IN DIERENWERELD CENTRAAL OP MOEDERDAG
Veel dierenmoeders en hun 'kinderen' te zien

In het weekend van Moederdag (13 & 14 mei a.s.) wordt in Safari Beekse Bergen extra aandacht besteed aan de rol van moeders in de dierenwereld. In het park zijn diverse dierenmoeders waaronder zebra's, ringstaartmaki's, Aziatische wilde honden, jachtluipaarden, neushoorns en moeflons te bewonderen. In de Safaribussen vertellen de gidsen over de verschillende aspecten van het moederschap bij dieren.

De twee moeders bij de Aziatische wilde honden zorgden onlangs voor een verrassing. Ze brachten maar liefst elf puppy's ter wereld. Daarmee kwam de totale populatie van het park (en in heel Nederland) op 17 exemplaren versus 6 voor de geboorte. Aziatische wilde honden kunnen twee tot tien jongen per worp krijgen. Het grootbrengen van de pups is een sociale gebeurtenis. Na een draagtijd van 60 tot 70 dagen worden de pups geboren. Zolang de pups te jong zijn om mee te jagen blijft één lid van de roedel (vaak de moeder) achter. Als de rest van de roedel terugkeert, braken deze honden een deel van het voedsel op voor het nest. Op een leeftijd van zeventig tot tachtig dagen verlaten de jonge honden het nest en gaan ze mee op jacht. Na zeven maanden zijn ze volwassen.

Bij andere diersoorten kan de moederzorg slechts van tijdelijke aard zijn of is deze helemaal niet van toepassing. De emoe's kennen bijvoorbeeld geen moederzorg. Het is namelijk de vader, de haan, die de eieren uitbroedt en de kuikens opvoedt. Bij zebra's en antilopen duurt de zorg van de moeder tot de komst van het volgende jong. Het oude jong wordt dan door de moeder verstoten en moet 'op eigen benen staan'.

Gedeelde moederzorg komt ook voor in de dierenwereld. Bij de moeflons worden de lammeren verzameld in een soort van kindercreche waarbij twee ooien de zorg voor hun rekening nemen. Hetzelfde gebeurt bij de Aziatische wilde honden. De eerste weken is de moeder hoofdzakelijk met de zorg bezig. Daarna wordt de moedertaak overgedragen aan de andere volwassen honden. De leidende teef kan zich vervolgens weer richten op de taakverdeling en de jacht. Ook ringstaartmaki's zijn sociale dieren. Ze leven vaak in grote groepen. Moeder en jong zijn in de eerste periode vaak onafscheidelijk. Het jong wordt door de moeder op de rug gedragen of hangend onder de buik vervoerd. Bij koud weer gaan deze halfapen dicht bij elkaar zitten om de warmte te delen. Het jong zal dan altijd op de warmste plaats zitten.

Safari Beekse Bergen is in het weekend van Moederdag dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. De entree bedraagt voor volwassenen fl. 26,- p.p. , kinderen 3 t/m 11 jaar en 60+: fl. 23,- p.p. en kinderen tot 3 jaar hebben gratis toegang. Voor meer informatie: 0900-2335732 (35 cent per minuut) of www.beeksebergen.com.
Noot aan de redactie: Voor meer informatie neemt u contact op met: Goof Lukken,
Marketing & Communicatiemanager Safari Beekse Bergen, tel: 013-5490016/06-59735205

bijlage (wanneer aanwezig): ringstaartmaki-moeder met jong als de bijlage niet aanwezig is kunt u deze bestellen via bovenstaand telefoonnummer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie