Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

TV-actie mkz-boeren schept draagvlak toekomstdiscussie

Datum nieuwsfeit: 14-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht, 13 april 2001

Reactie op open brief Dierenbescherming

TV-ACTIE VOOR MKZ-BOEREN
VINDT DRAAGVLAK VOOR TOEKOMSTDISCUSSIE

In de actuele discussie over de toekomst van de landbouw, wijst de Stichting 'Geef de MKZ-boeren toekomst' op het gemeenschappelijk draagvlak dat bestaat onder diverse betrokken maatschappelijke organisaties. In een reactie op een open brief van de dierenbescherming zegt de stichting raakvlakken te zien tussen de doelstellingen van de tv-actie en die van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren.

De brief van de vereniging was gericht aan de organisatoren van de tv-actie (zaterdag 14 april op Nederland 2), LTO-Nederland, de TROS en het Comité van Aanbeveling van de stichting, en is door deze ontvangers ervaren als zeer waardevol en betrokken. In een reactie zeggen LTO, TROS en de Stichting 'Geef de MKZ-boeren toekomst': "Wij zijn immers met u van mening dat het welzijn van dieren in de landbouw moet worden gerespecteerd, zoals dat gelukkig in het overgrote deel van de agrarische sector al sinds jaar en dag de praktijk is. Wij hebben ons in de afgelopen weken reeds sterk gemaakt om een zo breed mogelijke maatschappelijke discussie te initiëren; er is onder meer goed overleg geweest met groene organisaties, consumentenorganisaties en de kerken."

Inmiddels heeft ook minister-president Wim Kok gesignaleerd dat door de MKZ-crisis de toekomstdiscussie is aangezwengeld. Hij zei tegenover de redactie van de tv-actie: "De discussies over duurzame landbouw komen in een stroomversnelling. (..) Niet alleen in economische zin. Ook ethische vragen dringen zich op. Onder meer over de wijze van omgaan met dieren in onze landbouw."

Over de besteding van de gelden verklaart de stichting: "Wij kunnen u verzekeren dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door het stichtingsbestuur zal worden afgewogen naar welke getroffenen de financiële steun van de stichting zal gaan. Wij verwachten dat dit boerengezinnen zullen zijn in de getroffen gebieden bij wie eventuele andere steunregelingen ontoereikend zijn om een periode zonder inkomsten (en doorlopende kosten) te overbruggen. U moet onze acties dus zien als een 'steunfonds' dat slechts uitkeert wanneer er sprake is van financiële nood."

Tevens heeft de stichting in haar reactie op de brief aan de Dierenbescherming benadrukt dat de eerste doelstelling is, boeren morele steun te verlenen.

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie