Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie: 'Van Mechelen ondermijnt vertrouwen'

Datum nieuwsfeit: 14-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Iedereen gelijk voor de wet? (14/04/01)

Limburgs VU-Volksvertegenwoordiger Frieda Brepoels had nooit verwacht dat de Minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, zo flagrant zou ingaan tegen de adviezen van zijn eigen administratie voor wat het dossier Opgrimbie betreft.

Dit is een ware kaakslag voor alle ambtenaren die, ook in delicate dossiers, de wet voor iedereen op een gelijke manier trachten toe te passen.

Minister Van Mechelen oordeelt dus dat het klooster niet strijdig is met het gewestplan Limburgs Maasland, hoewel de uitgevoerde werken een belangrijke ruimtelijke weerslag hebben op de omgeving, zijnde een groengebied met hoge biologische waarde hetwelk gesitueerd is in een vogelrichtlijngebied en in een habitatrichtlijngebied. Meer nog, hij oordeelt zelfs - hierin volgt hij de Limburgse Bestendige Deputatie (CVP-SP-VLD) - dat het klooster NUTTIG is voor de inrichting van het gebied.

Dat hij als functioneel bevoegd minister deze beslissing in volle vakantieperiode neemt, in afwezigheid van verschillende collega's, valt te betreuren, zeker gezien de kennis van het VU-standpunt terzake; dergelijke delicate en symbolische dossiers dienen in de Vlaamse Regering in consensus te worden genomen. Temeer daar blijkt uit een mededeling van oud-minister Kelchtermans dat ter gelegenheid van de vorming van de Limburgse Bestendige Deputatie, tussen SP, VLD en CVP afgesproken werd het dossier Opgrimbie te `sluiten' nadat de provincie een vergunning zou afleveren. Hij vreesde zelfs even dat Patrick Dewael en Steve Stevaert zich zouden bezondigen aan `woordbreuk'!

Zover is het dus niet gekomen, tot spijt van wie het benijdt, het vertrouwen van de Vlamingen in de rechtsstaat heeft weer een stevige deuk gekregen.
De vraag stelt zich hoe Minister Van Mechelen in dossiers van individuele burgers nog op een geloofwaardige wijze kan afdwingen wat hij in het dossier Opgrimbie volledig naast zich neer legt.

De Minister lokt met deze beslissing een nieuwe procedureslag voor de Raad van State uit. < br>
Frieda Brepoels
VU-Volksvertegenwoordiger
Oud-Limburgs gedeputeerde

Auteur:
VU-Nationaal
Friede Brepoels, VU-Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Frieda Brepoels
Telefoon: 011/ 23 30 59
Fax: 011/ 23 31 70
E-post: (frieda.brepoels@volksunie.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie