Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nog steeds veel tekortkomingen in de bouw

Datum nieuwsfeit: 17-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

17 april 2001 Nr. 01/068

Nog steeds veel tekortkomingen in de bouw

De arbeidsinspectie heeft tijdens een speciale controle-actie in de bouw het werk 91 maal moeten stilleggen en in 40 gevallen een boete opgelegd. In de meeste gevallen was dit noodzakelijk vanwege het ontbreken van valbescherming. Er werden in totaal 97 waarschuwingen gegeven. Dit gebeurde tijdens de zogeheten 'stofkamoperatie', een intensieve inspectie die op woensdag 4 en zaterdag 7 april werd uitgevoerd op bouwplaatsen. Doel van de actie was om een duidelijk signaal aan de branche te geven dat misstanden serieus worden aangepakt.

De meeste tekortkomingen hadden betrekking op het ontbreken van veilige voorzieningen om valgevaar te voorkomen. In 20 gevallen bleek de steiger niet stevig of stabiel opgesteld. Daarnaast ontbraken in 20 gevallen de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en werd in 16 gevallen geen afscherming van bewegende delen van machines geconstateerd of ontbraken deugdelijke beveiligingen.

Landelijk gingen tijdens deze actie 84 inspecteurs op pad die 465 bouwwerken hebben bezocht. De inspecties werden uitgevoerd in grote en kleine steden, in oude en nieuwbouwwijken. Binnen een aantal afgeperkte gebieden zetten de inspecteurs alle bouwplaatsen af en onderwierpen die aan een grondige inspectie. Doel was om zoveel mogelijk soorten bouwplaatsen te inspecteren. Dus grote en kleine bedrijven, schildersbedrijven, dakdekkers, slopers, installatiebedrijven en zelfstandigen zonder personeel. Dit keer werd, net als vorig jaar, ook speciaal aandacht besteed aan werken op zaterdag.

De Arbeidsomstandighedenwet is van toepassing op de werkgever en de werknemer, maar ook op sommige werkzaamheden van zelfstandigen. Zij kunnen een boete krijgen als zij de voorschriften overtreden. De werknemer krijgt een boete als hij of zij uitdrukkelijk tegen de regels van de werkgever handelt. Tijdens dit project werden geen boetes aan werknemers opgelegd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie