Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Albanese landbouw- en voedingssector zoekt Ned. partners

Datum nieuwsfeit: 17-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Senter
Zoek soortgelijke berichten
Senter

17 Apr 2001.

Albanese landbouw- en voedingssector zoekt Nederlandse partners

Nederlandse bedrijven met concrete voornemens voor investeringen in en/of duurzame handelsrelaties met de Albanese agrosector kunnen tot en met 1 juni 2001 voorstellen indienen voor economische samenwerkingsprojecten binnen het Programma Samenwerking Oost-Europa (PSO).

De Albanese agrosector is grotendeels geprivatiseerd en voorziet in meer dan de helft van het BNP. In de landbouw en voedselproductie worden vorderingen geboekt op het gebied van modernisering van de primaire teelt en liberalisering van de markt. De klimatologische omstandigheden in Albanië bieden goede mogelijkheden voor de productie van diverse agroproducten. In verband met het beperkte gebruik van kunstmest en pesticiden lenen bepaalde gebieden zich ook goed voor biologische productie.

Nieuwe technologie

Voor een verdere ontwikkeling van de sector is grote behoefte aan nieuwe technologie voor zowel teelt als verwerking van agroproducten. Modernisering van de sector is sterk gebaat bij samenwerking met (potentiële) buitenlandse investeerders.

Samenwerkingsprojecten in het kader van het PSO bieden Nederlandse ondernemers de mogelijkheid voor nieuwe initiatieven in de Albanese agrosector ter voorbereiding op investeringen en/of duurzame handelsrelaties. Projecten bieden ruimte voor technische assistentie levering van Nederlandse hardware, training en overdracht van Nederlandse kennis en kunde.

Projectideeën indienen

Het PSO is een programma van het Ministerie van Economische Zaken, dat tot doel heeft een duurzame economische samenwerking tussen Nederlandse en Midden- en Oost

Europese bedrijven te bevorderen. Senter Internationaal roept (consortia van) bedrijven op voorstellen in te dienen ideeën voor projecten ten behoeve van het thema Landbouw en Voedselproductie in Albanië. Een voorkeur gaat uit naar projecten met een keten-benadering, dus waarbinnen zowel aandacht is voor primaire productie en verwerking als voor marketing en distributie. In totaal is in 2001 voor het thema Landbouw-Voedselproductie in Albanië NLG 2 miljoen beschikbaar. Het streven is om hiermee twee projecten te ondersteunen. De bijdrage vanuit PSO aan de projecten bedraagt 80 procent.

Mogelijkheden in andere landen

Binnen het PSO voor Landbouw en Voedselproductie bestaan in 2001 ook mogelijkheden in Armenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Georgië, Kazachstan (verwacht), Macedonie, Monte Negro, Moldavie, Oekraine, Roemenië en de Russische Federatie.

Meer informatie

Nederlandse ondernemers die geïnteresseerd zijn in een inschrijvingspakket, kunnen dit via fax of e-mail kenbaar maken aan Senter Internationaal, dat het PSO uitvoert. Zij kunnen zich richten tot mevrouw C. Mooiweer, fax (070) 361 05 02, e-mail: (c.mooiweer@senter.nl), onder vermelding van nummer AL1. Voor meer informatie over de procedure of het PSO kan contact worden opgenomen met mw. C. van Driel van Senter Internationaal, e-mail: (c.vandriel@senter.nl), telefoon (070) 361 01 67.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie