Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EXIN en Acadoo werken samen aan ICT-opleidingen

Datum nieuwsfeit: 17-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

EXIN en Acadoo werken samen aan standaardisatie ICT-opleidingen

Nieuwe standaard moet zorgen voor transparantie in de ICT-branche

Amsterdam, 17 april 2001 - Stichting EXIN (het exameninstituut voor informatica) gaat de ICT-competenties van Acadoo beheren. De competenties zullen de basis vormen voor de examens en kwalificatie van ICT-opleidingen. Hiermee is de weg vrij voor een standaard voor het definiëren en beoordelen van competenties van ICT'ers.

Acadoo heeft het competentieframework ontwikkeld voor haar eigen ICT-onderwijsportal www.acadoo.nl, die 29 mei live gaat. Via deze portal kunnen ICT'ers een match maken tussen de competenties die zij willen ontwikkelen en de hiertoe geschikte opleiding. Om gericht adviezen te kunnen geven over ICT-opleidingen aan HR-managers en ICT-specialisten, had Acadoo behoefte aan een onafhankelijke industriestandaard. Nu EXIN dit framework heeft overgenomen, is het mogelijk om het als standaard te certificeren.

Duidelijkheid voor alle partijen
Michiel van der Voort, manager of certification bij EXIN, geeft aan dat binnen de branche grote behoefte is aan een dergelijke standaard: "Een standaard voor ICT-competenties bevordert het inzicht in de vaardigheden van de grote groep ICT-specialisten en ICT-toepassers. Voor HR-managers, ICT'ers en opleidingsinstituten is het een enorme winst als er duidelijkheid bestaat over functies, rollen en de daarbij benodigde competenties in de ICT. Zowel landelijk als internationaal. Wij leveren hier graag een bijdrage aan als onafhankelijke autoriteit in de branche."

EXIN zal het competentieframework gaan beheren. Dit houdt onder meer in dat het exameninstituut de competenties up-to-date houdt en ook andere bedrijven bij het project zal betrekken. Op deze manier blijft de aansluiting op de markt van het framework gewaarborgd.

De standaardisatie van de ruim 60 competenties voor ICT'ers kan belangrijke voordelen opleveren voor:

* het beoordelen van het competentieniveau van ICT'ers;
* het inzichtelijk maken van het Nederlandse ICT-opleidingsaanbod door iedere opleiding te classificeren. Door het framework wordt inzichtelijk welke competentie(s) een opleiding haar cursisten bijbrengt.
* het definiëren en beoordelen van de toegevoegde waarde van ICT-opleidingen;
* het kunnen vertalen van ontbrekende competenties van de ICT'er naar een passende bijscholing of opleiding;

* het koppelen van ICT-opleidingen aan de opleidingsbehoefte van individuele ICT'ers;

* het snel en doeltreffend opstellen van functieprofielen voor ICT'ers op basis van competenties.

Over EXIN:
EXIN, het nationaal exameninstituut voor informatica, verzekert de ICT-opleidingenmarkt van erkende, op de praktijk afgestemde en actuele ICT-examens. EXIN zet de standaard voor (internationale) kwalificaties van IT-professionals. We ontwikkelen hiertoe praktijkgerichte examens en exameneisen. Voor zeven bekende IT-opleidingen nemen we examens af: AMBI, PDI, ITIL, PRINCE2, ISPL, FPA en DSDM. EXIN ontwikkelt ook opleidingseisen en toetsing op maat, in opdracht van verschillende bedrijven en organisaties. EXIN-kwalificaties garanderen de competenties van IT-medewerkers in een organisatie. IT-professionals met een EXIN-certificaat op zak, staan garant voor kennis en kunde op een specifiek IT-gebied: Professionaliteit verzekerd! Voor meer informatie: www.exin.nl.

Over Acadoo
Acadoo is een Learning Services Provider (LSP), een virtuele marktplaats die vraag en aanbod van ICT-onderwijs bij elkaar brengt. Acadoo biedt een competentiegericht totaalpakket aan van ICT-opleidingen waarbij afnemers kunnen intekenen op cursussen en combinaties van cursussen van uiteenlopende aanbieders. Acadoo maakt gebruik van Europees geaccepteerde standaardprofielen die fungeren als 'benchmark' waaraan een werknemer zijn competenties kan meten en zijn eigen ontwikkeling richting mee kan geven.

Acadoo is een initiatief van de taskforce ´Werken aan ICT´ en een 100%-dochter van Siennax International BV, een snel groeiende Application Service Provider (ASP) met een breed portfolio van oplossingen op basis van een state-of-the-art hosting platform.
Voor meer informatie: www.acadoo.nl en www.siennax.nl

Voor meer informatie
Acadoo Schoep & Van der Toorn
Esther van den Heuvel Doede Jaarsma
020-6569900 (tel) 020-4874000 (tel) 020-6569901 (fax) 020-6697265 (fax) (Esther.van.den.heuvel@siennax.com) (doede.jaarsma@svdt.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie