Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kinderen op milieuontmoeting in West-Vlaamse gemeenten

Datum nieuwsfeit: 17-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

44.500 kinderen op milieuontmoeting in 32 West-Vlaamse gemeenten
Brugge, 17/4/2001
Voor de derde keer gaat MOP (MilieuOntmoetingsProgramma) in Vlaanderen van start. In vergelijking met de edities van 1997 en 1999 nemen een record aantal gemeenten deel. In 32 West-Vlaamse gemeenten nemen 44.500 kinderen deel aan tal van activiteiten (zie lijst als bijlage met deelnemende gemeenten en lokale contactpersonen). De editie 2001 is een initiatief van AMINAL en de Vlaamse provincies, in samenwerking met OVAM, VLM en VMM, en met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.

MOP is een programma van activiteiten rond natuur en milieu, milieuontmoetingen, genaamd, die gedurende twee weken in de periode van half april tot half juni in de gemeente worden georganiseerd. Kinderen van 5 tot 12 jaar gaan samen met hun klas op milieuontmoeting. Ze gaan op bezoek bij honderden schakels: dit zijn bedrijven, verenigingen en personen in de gemeente die rond natuur en milieu actief zijn en hun werking willen tonen. Er is ook een aanbod van regionale, provinciale of Vlaamse instellingen of verenigingen die ter plaatse een activiteit organiseren.

Tijdens de milieuontmoetingen kunnen kinderen waarnemen met alle zintuigen.. Hun waarnemingen verwerken zij met hoofd, handen en vooral met hun hart. Op die manier zijn ze lichamelijk, verbaal, beeldend en muzikaal actief. De kinderen gaan op verkenning , trekken al speurend rond en ze volgen rondleidingen, om op die manier opeenvolgende fasen of onderdelen van een productieproces, een ecologische kringloop, een cyclus enzomeer te leren kennen. Zij zullen via demonstraties redeneren en zelf oplossingen afleiden. Zij zullen aan den lijve ondervinden hoe het werk aanvoelt, hoe zwaar, nuttig ,zinvol, routineus of creatief het is.

Niet alleen een recyclagebedrijf of het containerpark doen mee, wat kan verwacht worden, maar een brede waaier van kleine en middelgrote bedrijven. Tuinbouwers, bijvoorbeeld, die zich de moeite getroosten om hun gewassen biologisch te beschermen, of bedrijven die hun afvalwater zuiveren of hun werknemers aanmoedigen tot het gebruik van het openbaar vervoer, of de veearts, de imker, de parkwachter, enzovoort...
Kortom iedereen die een eerlijk poging doet om zijn bedrijf, zijn tuin of zijn leefomgeving een tikkeltje milieuvriendelijker te maken,alsook openbare besturen en verenigingen die inspanningen leveren op dat terrein, door bijvoorbeeld de papierberg te verkleinen, de natuur te beschermen, het fietsverkeer te bevorderen, enz... zijn actief als schakel.

Overal zullen de MOP- vlaggen weer wapperen en in West-Vlaanderen alleen zullen zowat 40.000 kinderen op milieuontmoeting gaan. In de gemeentelijke milieudienst is een overzicht van de verschillende geplande activiteiten ter beschikking.

Ook de Lijn doet een extra inspanning: klassen kunnen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer om de schakels in de eigen gemeente te bezoeken.

In veel gemeenten in er ook een speciale slotactiviteit: een tentoonstelling, een stoet, een toneelopvoering, een extra busuitstap naar een domein of naar zee, een feestelijk afsluiter, een speurtocht in de natuur of een leuke spelnamiddag

VOOR ALLE INFORMATIE KAN JE TERECHT BIJ DE MILIEUDIENST VAN DE DEELNEMENDE GEMEENTEN (ZIE LIJST MET CONTACTPERSONEN ALS BIJLAGE) VOOR ALGEMENE INFORMATIE, BIJ DE PROVINCIEDIENST NME (TEL 050 40 32 82).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie