Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Rol overheid in Nederlandse landbouw sinds 1945

Datum nieuwsfeit: 17-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Rol van de overheid in de Nederlandse landbouw sinds 1945

Promotie ir. H.E. Wielinga
Promotor(en): prof.dr.ir. N.G. Röling (kennissystemen in ontwikkelingslanden) prof.dr. H.J. van Gunsteren (Rijksuniversiteit Leiden) Co-promotor(en):

Netwerken als Levend Weefsel. Een studie naar kennis, leiderschap, en de rol van de overheid in de Nederlandse landbouw sinds 1945

Datum: 17/04/2001
Tijd: 13:30 uur
Plaats: Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen Contactpersoon: (Gert.vanMaanen@alg.vl.wau.nl)

Onze samenleving kan niet zonder informele netwerken van mensen die elkaar vertrouwen en samen creatief zijn. Maar hoe functioneren zulke netwerken en wat moeten beleids-makers doen om ze vitaal te houden? En welke vormen van leider-schap zijn daarbij cruciaal? Eelke Wielinga laat zien welke de mechanismen aan een gezond netwerk ten grondslag liggen. Hij doet dit aan de hand van de na-oorlogse geschiedenis van de Nederlandse landbouw, die als innovatief netwerk avant-la-lettre model staat voor de manier waarop de overheid actieve samenwerking kan stimuleren of frustreren. Zijn proefschrift levert een nieuwe kijk op het functioneren van netwerken. Met 'levend weefsel' als metafoor geeft hij tegenwicht tegen de huidige afreken-cultuur en het zoeken naar win-win situaties. Doelen en verantwoording zijn wel zinvol, maar kunnen ook de vitale ruimte belemmeren die elk netwerk nodig heeft. Niet alleen econo-misch rendement, maar ook ver-bon-den-heid en zingeving zijn drijvende krachten in netwerken. Dat vraagt om een nieuwe benadering van leiderschap. Niet beheersing staat centraal, maar het scheppen van ruimte voor creativiteit. Dat leidt tot netwerken met sterkere identiteit en meer vertrouwen, waardoor betere taakverdeling en specialisatie mogelijk wordt. Wielinga begon zijn onderzoek in opdracht van de directie DWK waar hij als beleids-ambtenaar betrokken was bij de omslag in het kennisbeleid richting kennismarkt, sturen op afstand en het afrekenen op resultaat. Zijn onderzoek laat zien dat het instrumentarium dat daarvoor werd ontwikkeld aanvulling behoeft als men netwerken wil stimuleren waarin mensen zich verbonden voelen en creatief worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie