Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Artis Planetarium lezing: De Maastrichtse mosasauriërs

Datum nieuwsfeit: 17-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Artis

De zaal is vanaf een half uur voor de aanvangstijd van de lezing geopend. Bij avondlezingen en avondvoorstellingen wordt voor niet-kaarthouders entree geheven: ¦ 15,-. Vaak is er enkele weken voor de lezing meer informatie te vinden onder persberichten.

NB: de lezingen worden gewoonlijk in de koepel van het Artis Planetarium gehouden. Van 8 januari tot en met 30 maart wordt de koepel echter gerenoveerd en wijken we uit naar de Koningszaal aan de Plantage Middenlaan.

De Maastrichtse mosasauriërs - dinsdag 17 april 2001, 20.00 uur - Planetarium

Dr. J.W.M. Jagt,
Paleontoloog, conservator Krijtcollecties Natuurhistorisch Museum Maastricht

Zuidelijk Limburg, en de omgeving van Maastricht in het bijzonder, was 65 miljoen jaar geleden vergelijkbaar met de Antillen nu. In deze subtropische idylle met haar duizenden felgekleurde koralen, sponzen, inktvissen, schelpdieren, slakken en papegaaivissen hoorden de bloeddorstige, grote hagedissen die we nu als mosasauriërs (Maashagedissen) kennen, eigenlijk niet thuis. Deze tot 17,5 m lange, perfecte moordmachines vormden de top van de toenmalige voedselketen en aten vooral haaien, schildpadden en zelfs soortgenoten. Een zevental soorten is nu uit het Maastrichtse bekend; hiervan is Mosasaurus hoffmanni wel de bekendste. Een in 1998 gevonden skelet (met schedel), dat momenteel wordt geprepareerd, blijkt af te wijken. Het toont eens te meer aan dat er nog steeds nieuws te melden valt van het mosa-front. Naast een historisch overzicht worden tijdens de voordracht de systematiek, leefwijze, en stratigrafische verspreiding toegelicht, en krijgt de nieuwste vondst speciale aandacht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie