Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wettelijke maatregelen tegen zelfverrijking met opties

Datum nieuwsfeit: 17-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Den Haag, 17 april 2001

Wettelijke maatregelen tegen zelfverrijking met opties

De Socialistische Partij wil een CAO voor managers van bedrijven om de exhibitionistische zelfverrijking te beperken.

Afgelopen vrijdag stuurde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een brandbrief aan de premier waarin het vroeg om wettelijke maatregelen om aandeelhouders de macht te geven de beloning van managers te beperken. De VEB constateerde dat de maatregelen van de overheid nauwelijks enig effect hebben gehad de exhibitionistische zelfverrijking "aanmerkelijk is toegenomen" en ondernemingen "vehikels" voor waarde onttrekking zijn geworden. SP-Kamerlid Marijnissen heeft daarom de volgende schriftelijke vragen gesteld aan de premier.1. Heeft u kennis genomen van de brandbrief die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) aan u gestuurd heeft?

2. Onderschrijft u de constatering van de VEB dat de exhibitionistische zelfverrijking "aanmerkelijk is toegenomen" en sommige ondernemingen worden gezien als "vehikels" voor waarde onttrekking Zo nee, waarom niet?
3. Bent u het met de VEB eens dat in sommige gevallen geen sprake is van een redelijke verhouding tot de prestaties en/of parallelle belangen van aandeelhouders?

4. Bent u het met mij eens dat dergelijke zelfverrijking niet alleen aan de mensen op de werkvloer niet uit te leggen is maar ook voor de ondernemingen zelf op de lange termijn schadelijk is?
5. Deelt u de constatering van de VEB dat de wijziging van de belastingheffing op opties en de eis voor grotere transparantie nauwelijks enig effect heeft gehad? Zo ja, wat gaat u daar dan aan doen? Zo nee, vindt u dat hiermee de door het kabinet nagestreefde "proportionaliteit" en "terughoudendheid" met oog op "evenwichtige sociaal-economische verhoudingen" bij optieregelingen in het algemeen bereikt is?
6. Heeft u er gezien de ontwikkeling van de afgelopen jaren nog enig vertrouwen in dat de wettelijke verplichting tot openbaarheid over de beloning van bestuurders van ondernemingen zal leiden tot een minder schaamteloze zelfverrijking?

7. Is het gezien uw toezeggingen in het lijsttrekkersdebat van 1998 om "normatief" te gaan optreden en dat zelfs aandeelhouders nu om wettelijke maatregelen vragen niet de hoogste tijd dat de overheid grenzen gaat stellen?

8. Wat vindt u van mijn eerdere suggestie om door middel van een topmanagers CAO een maximale loonstijging algemeen bindend te verklaren?

Inlichtingen:

Jan Marijnissen (06) 51 21 23 39

Ewout Irrgang (070) 318 38 12

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie