Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jorritsma koopt Kyoto reducties in Oost-Europa

Datum nieuwsfeit: 17-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


JORRITSMA KOOPT KYOTO REDUCTIES IN OOST-EUROPA

Datum: 17-04-2001

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft op 17 april 2001 de eerste contracten ondertekend in het kader van "Joint Implementation". Met deze contracten koopt Nederland reducties van uitstoot van broeikasgassen (waaronder CO2) die investeerders samen met lokale partners in Oost Europa realiseren. De reducties tellen mee voor de Nederlandse verplichtingen onder het Kyoto protocol. Nog niet eerder zijn landen op deze schaal transacties in het kader van het Kyoto protocol overeengekomen. Met de aankoop van emissiereducties geeft Nederland een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van een internationale markt(prijs) voor CO2-emissiereductie.

De contracten zijn het resultaat van de Emission Reduction Unit Procurement Tender (ERUPT). Met de aankopen is een bedrag van f 79 miljoen gemoeid, waarmee ruim 4 Mton CO2 emissiereductie wordt aangekocht.
De emissiereducties worden gerealiseerd in:

- een windpark van 60 Megawatt in Polen;

- een waterkrachtcentrale in Roemenië;

- een reeks op biomassa gestookte warmteketels in Tsjechië en
- twee stadsverwarmingprojecten in Roemenië.

De Nederlandse overheid komt via de ERUPT-projecten in Oost-Europa een stapje dichter bij het voldoen aan de Kyoto-verplichtingen tegen lagere kosten dan via binnenlandse emissiereducties. Voor de overheden in Polen, Roemenië en Tsjechië leiden de contracten tot investeringen die duurzame economische groei stimuleren. Voor de investeerder bestaat het voordeel uit een hoger rendement op zijn investering in duurzame energie of energiebesparing.

ERUPT wordt uitgevoerd door Senter. Meer informatie is te vinden onder www.senter.nl/erupt
Voor inlichtingen over de projecten: Senter, mw.B.Brian (afdeling Communicatie), 070-3610191

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie