Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Taakuitbreiding Technische Commissie Bodembeweging

Datum nieuwsfeit: 17-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


TAAKUITBREIDING TECHNISCHE COMMISSIE BODEMBEWEGING

Datum: 17-04-2001

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft besloten de taak van de Technische Commissie Bodembeweging (TCBB) onder voorzitterschap van dr.D.Tommel met onmiddellijke ingang uit te breiden.
Tot nu toe verstrekte de TCBB uitsluitend inlichtingen over de vraag of winnings- en opslagactiviteiten van delfstoffen in een bepaald gebied tot bodembeweging hadden geleid en of dat mogelijk schade zou kunnen veroorzaken. Degene die schade had, moest vervolgens zelf aantonen dat die bodembeweging de schade had veroorzaakt en dat de schade niet aan andere oorzaken te wijten was.
Voortaan kan degene die zaakschade heeft geleden advies vragen aan de commissie of zijn schade is veroorzaakt door mijnbouwactiviteiten. Als de TCBB op basis van eigen onafhankelijk onderzoek van mening is dat inderdaad het geval is, geeft zij in het advies ook aan hoe hoog het schadebedrag is. Het advies van de TCBB is niet juridisch bindend, maar de verwachting is dat partijen op basis van dit onafhankelijke advies tot een schikking zullen komen.
De TCBB gaat uitsluitend over tot het instellen van een onderzoek op verzoek van degene die schade heeft geleden. Dat kunnen burgers zijn, maar ook ondernemingen of bestuursorganen zoals waterschappen. Voordat de TCBB om advies kan worden gevraagd, moet een mijnbouwonderneming aansprakelijk zijn gesteld. Alleen indien geen overeenstemming met de mijnbouwonderneming is bereikt, kan een TCBB-advies worden gevraagd. Degene die de commissie om advies verzoekt, betaalt hiervoor een bijdrage. Voor een burger is dat f 200,- , voor een niet natuurlijke persoon f 400,-. Als de schade inderdaad wordt toegerekend aan mijnbouwactiviteiten, wordt de bijdrage terugbetaald. Dit geldt uitsluitend als het door de TCBB geadviseerde bedrag hoger is dan het bedrag dat de mijnbouwonderneming naar aanleiding van de aansprakelijkstelling bereid was te betalen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie