Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Statistieken over Argentinië als handelspartner

Datum nieuwsfeit: 17-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Argentinië als handelspartner

Argentinië is voor Nederland een van de kleinere handelspartners. In 2000 bedroeg de invoer uit Argentinië iets meer dan 1 miljard gulden (454 miljoen euro). Dit komt overeen met 0,2% van de totale Nederlandse invoer. De uitvoer bedroeg 500 miljoen gulden (227 miljoen euro), 0,1% van de totale Nederlandse export.

Voor Argentinië is de handel met Nederland belangrijker. Nederland is voor de Argentijnen het vierde exportland. Als we de doorvoer van goederen via Nederland naar andere landen van deze exportstroom afsplitsen, zit Nederland nog altijd in hun top 10.

Uit Argentinië importeert Nederland vooral landbouwproducten. De belangrijkste daarvan zijn veevoeder, oliehoudende zaden en vruchten, groenten, fruit en vlees. Voor de veevoederbranche is Argentinië een belangrijke leverancier van grondstoffen. Bijna 12% van alle geimporteerde veevoeders komt uit dit land. Van de andere landbouwproducten is het Argentijnse aandeel beduidend geringer. Zo komt bijvoorbeeld slechts 2,5% van alle door Nederland geimporteerde vlees en vleesproducten uit Argentinië.

Naar Argentinië exporteert Nederland vooral chemische producten. De exportwaarde hiervan lag vorig jaar boven de 230 miljoen gulden (104 miljoen euro). De export van machines en vervoermiddelen bedroeg bijna 120 miljoen gulden (54 miljoen euro). Hiermee beslaat de export van deze twee productgroepen bijna 70% van de totale export naar Argentinië.

In de laatste 5 jaar schommelt is de invoerwaarde tussen de 0,9 en 1,4 miljard gulden (0,4 - 0,6 miljard euro) per jaar. De uitvoerwaarde fluctueert in diezelfde periode in gelijke mate met waarden tussen de 420 en 6580 miljoen gulden (190 - 295309 miljoen euro).

Margreet van Brummelen

Meer gegevens over de handel met Argentinië zijn te vinden in Statline

Voor meer informatie: (infoservice@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 17 april 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie