Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kerken in Aktie start langdurig hulpprogramma in Atjeh

Datum nieuwsfeit: 18-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Kerken in Aktie

Kerken in Aktie start langdurig hulpprogramma in Atjeh

Evert van Bodegom, projectmedewerker Kerken in Aktie/Noohulp voor Azië, keert woensdag 18 april terug van een drieweekse reis door Indonesië. Hij was o.a. in Atjeh, een regio waar van Bodegom ook in februari een bezoek aan bracht.

In Atjeh sprak van Bodegom met hoge islamitische leiders, hulporganisaties, mensenrechtenactivisten en vrouwengroepen. Atjeh is in grote problemen. De president van Indonesië heeft zeer recent een decreet getekend waardoor stevig militair ingrijpen mogelijk wordt. De bevolking lijkt voor aansluiting bij Indonesië te kiezen, maar ingrijpen zou haar in de armen van de bevrijdingsbeweging kunnen dwingen.

Recent zijn mensenrechtenactivisten vermoord en de opgepakte daders ontsnapt of 'niet meer in de gevangenis terug te vinden'. Vrouwelijke ontheemden hebben grote problemen. Hun belangen moeten door mannen behartigd worden. In sommige gebieden zijn hulpverleners niet welkom van regeringstroepen en/of de bevrijdingsbeweging. Van Bodegom bezocht in februari de grensstreek met Sumatra waar een groep van tienduizend ontheemden uit Atjeh verbleef. Deze ontheemden, afstammelingen van Javaanse transmigranten, zijn nu verjaagd en hebben noch bezittingen noch toekomst in Atjeh.

Kerken in Aktie, reeds in diverse delen van Indonesië betrokken bij noodhulp, breidt haar werk in Atjeh uit in de vorm van medische assistentie (ook traumabegeleiding) voor slachtoffers van de crisis, noodhulp en hulp aan mensenrechtenactivisten.

Naast Atjeh besteedde van Bodegom in Indonesië aandacht aan:


* het vergroten van de capaciteit van een professionele noodhulporganisatie van en door Indonesiërs. Kerken in Aktie financiert sinds het begin van de crisis noodhulpprojecten via de lokale organisatie CD-Bethesda.


* de tienduizenden ontheemden op het eiland Madura, afstammelingen van Madurese transmigranten en afkomstig van Kalimantan. Kerken in Aktie financiert een medisch noodhulpprogramma van CD-Bethesda op Madura. Van Bodegom constateerde grote spanningen tussen de ontheemden - zonder bezittingen gearriveerd - en de lokale bevolking. De ontheemden zijn in huizen ondergebracht in groepen van twintig tot veertig mensen. Hygiëne ontbreekt en diarree en scabiës komen veel voor. Er is niet genoeg te eten. Dat geldt ook voor de lokale bevolking die door de autoriteiten wordt genegeerd. In drie dorpen is de situatie zo explosief dat CD-Bethesda daar nog geen hulpgoederen heeft kunnen distribueren.

Kerken in Aktie werkt bij noodhulp in één desk samen met ICCO, Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Voor noodhulp Indonesië heeft heeft Kerken in Aktie een samenwerkingsovereenkomst ('actie Selamat') met de stichting HAIN gesloten.


Copyright © 2000 - Kerken in Aktie Postbus 456, 3500 AL Utrecht / gironummer 456 te Utrecht Tel.: (0)30 880 14 56 - Fax: (030) 880 14 57 - E-mail: (info@kerkeninaktie.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie