Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veiligheid werknemers ondergeschoven kindje

Datum nieuwsfeit: 18-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV BedrijvenBond

18-04-2001

Veiligheid werknemers ondergeschoven kindje

Enquête CNV BedrijvenBond wijst uit:

In Nederlandse bedrijven blijkt veiligheid van werknemers nog steeds een ondergeschoven kindje. De CNV BedrijvenBond houdt morgen een studiedag Veilig Werken voor kaderleden. Uit een enquête gehouden onder leden van de bond blijkt dat een kwart van de ondervraagden aangeeft dat vooral het niveau van informatie en voorlichting over veilig werk tekort schiet.

Meer dan de helft van de ondervraagden zegt dat er geen extra toezicht is op jeugdige werknemers (in de leeftijd tussen 16 en 20 jaar), terwijl dit wettelijk verplicht is.
Daarnaast zegt 29 procent van de leden dat zij geen schriftelijke informatie ontvangen over veilig en gezond werken. Een kwart zegt dat er geen toezicht wordt gehouden op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. 28 Procent meldt dat nieuwe werknemers bij hun introductie de risico's van het werk niet te horen krijgen. En 21 procent van de ondervraagden weet niet wie de bedrijfshulpverleners zijn en hoe ze deze kunnen bereiken. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan niet bekend te zijn met een arbo-spreekuur en bij een kwart van de bedrijven neemt de organisatie zelf geen contact op met een zieke werknemer om terugkeer te bevorderen. Bart Bruggeman, voorzitter van de CNV BedrijvenBond: "Dit is natuurlijk uitermate triest. Zeker in een tijd waarin de welvaart van onze samenleving op een redelijk niveau is beland en de florerende economie het mogelijk maakt om in veilig werken te investeren. Zaken als gezondheid en welzijn vragen om steeds meer aandacht."
In de Arbowet heeft de werkgever een grotere verantwoordelijkheid voor arbeidsomstandigheden gekregen, evenals de werknemers. En per branche wordt er op aangedrongen convenanten te sluiten over bijvoorbeeld het gebruik van oplosmiddelen of blootstelling aan schadelijke stoffen of geluid. Bruggeman: "En dan blijkt een groot deel van de werknemers niet ingelicht te worden over vergroting van de veiligheid."

De CNV BedrijvenBond houdt op donderdag 19 april een studiedag over veilig werken voor ruim 100 kaderleden. Een van de sprekers is Bart Bruggeman, voorzitter van de CNV BedrijvenBond. Voorts werken vertegenwoordigers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, BedrijfsGezondheidsZorg voor het wegvervoer (BGZ) en de Arbeidsinspectie mee aan de studiedag.

Nadere inlichtingen:

Marco Hietkamp, projectleider Veilig Werken
0512-583470
Nancy Abelskamp, persvoorlichter
030-6348242

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie