Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieuvergunningen Schiphol opnieuw voor Raad van State

Datum nieuwsfeit: 18-04-2001
Bron: Milieudefensie
Zoek soortgelijke berichten
Milieudefensie

Gezamenlijke persaankondiging
Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu

Milieu- en bewonersorganisaties willen eindelijk antwoord van minister
Milieuvergunningen Schiphol opnieuw voor Raad van State

Amsterdam, 18 april 2001 --- Morgen behandelt de Raad van State de twee verzoeken om een voorlopige voorziening, die de milieu- en bewonersorganisaties hebben ingediend in het kader van hun bezwaarschriften tegen de Aanwijzing Schiphol (milieuvergunning). Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Milieufederatie Noord-Holland en Platform Leefmilieu Regio Schiphol vinden dat minister Netelenbos veel te laat is met de behandeling van hun bezwaren tegen de vergunning voor het vierbanenstelsel en de vergunning voor het vier- én vijfbanenstelsel. Volgens hen is de Aanwijzing in strijd met de Planologische Kernbeslissing Schiphol (PKB), de moederwet voor de luchthaven.

Het eerste verzoek om een voorlopige voorziening gaat over de milieuvergunning die geldt tot 2003, het jaar waarin de geplande vijfde baan in gebruik zou moeten worden genomen. De milieu- en bewonersorganisaties hebben bezwaar ingediend tegen deze versoepeling van de geluidszones die 100.000 extra vluchten mogelijk maakte voor Schiphol. Terwijl al 60.000 van deze 100.000 extra vluchten zijn vergeven aan de luchthaven, hebben de milieu en bewonersorganisaties tot op heden nog geen antwoord van de minister mogen ontvangen op hun bezwaren. Zij stellen dat de groei tot 460.000 vluchten in 2002 die met dit besluit mogelijk wordt gemaakt, leidt tot méér milieuaantasting dan de PKB toestaat.

Het tweede verzoek om een voorlopige voorziening betreft de milieuvergunning voor Schiphol, die voor het vier én het vijfbanenstelsel geldt. De Raad van State vernietigde deze vergunning al twee maal grotendeels, eerst omdat de normen voor stank, gevaar en luchtvervuiling en daarna omdat deze normen in strijd zijn met de PKB. Minister Netelenbos maakt geen enkele haast met het overdoen van haar huiswerk, omdat ze de Tweede Kamer heeft voorgesteld voor de periode na 2003 de hele PKB te schrappen en te vervangen door een nieuwe Wet Luchtvaart. De PKB komt dan te vervallen als toetsingsbasis voor de milieunormen. De milieu- en bewonersorganisaties en de Tweede Kamer zijn uiterst kritisch over deze wet, waarin veel soepeler normen staan voor luchtvervuiling, lawaai en gevaar dan in de PKB. Zij hechten er dan ook aan dat de milieuvergunning wel degelijk in overeenstemming wordt gebracht met de beloften uit de PKB. De Raad van State doet hierover binnenkort uitspraak. Advocaten van de milieu- en bewonersorganisaties zijn mr. Phon van den Biesen en mr. Ernestine Meijer.

Wat: Behandeling Raad van State verzoeken om een voorlopige voorziening Aanwijzing Schiphol Wanneer: 19 april 2001
Waar: Raad van State, Kneuterdijk 22, Den Haag Tijd: 14.00 uur

Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie, 020 5507 333 Milieudefensie Vliegverkeer, Kees Kodde, 06 11168230
Persvoorlichting Stichting Natuur en Milieu, Marijke Brunt, 030 2331 328

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie