Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Intreerede TU Delft: Klein is slim

Datum nieuwsfeit: 18-04-2001
Bron: Technische Universiteit Delft
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Delft

Klein
18 april 2001 | 16.00 uur | Aula TU Delft
Intreerede van Prof.dr. P.J. French | hoogleraar Elektronische Instrumentatie, faculteit Informatietechnologie en Systemen

Klein is slim
Zonder zintuigen zoals ogen en oren zou een mens niet kunnen overleven. Dat geldt ook voor computers. Een PC zonder toetsenbord of monitor is tamelijk onhandig. Als we met computers de temperatuur en vochtigheid in een ruimte of de hartslag van een mens willen regelen, dan zal de computer toch minstens over sensoren moeten beschikken, die deze grootheden kunnen meten. Deze sensoren zullen net zo betrouwbaar moeten zijn als de elektronische componenten van een computer en bovendien met dezelfde fabricagetechnieken vervaardigd moeten worden. Het huidige sensoronderzoek richt zich op zogenaamde autonome geïntegreerde multi-sensor systemen, die geheel zelfstandig zonder tussenkomst van de mens onder alle omstandigheden de juiste gegevens aan een computer kunnen leveren. Dit onderzoek naar nieuwe sensorsystemen is een fascinerend gebied, waarvoor een goede multidisciplinaire benadering noodzakelijk is. Deze autonome sensorsystemen kunnen bijvoorbeeld op zeer moeilijk toegankelijke plaatsen ingezet worden zoals het menselijk lichaam of onder in een boorput bij de olie-industrie, maar met deze systemen kan ook het gecompliceerde klimaat in een gebouw intelligent geregeld worden. De mens blijft in leven dank zij een zeer geraffineerd systeem van intelligente biosensoren. Door deze menselijke sensoren goed te bestuderen, zullen ingenieurs zeker in staat zijn om ook betere technische sensorsystemen te ontwerpen. (Onlangs ontving prof. French de Stevin Meesterprijs)

tel.: 015 2785454

Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie