Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie 'Structured Colours' Galerie de Expeditie, A'dam

Datum nieuwsfeit: 18-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

P. STRUYCKEN

STRUCTURED COLOURS

Galerie de Expeditie, Amsterdam, 7 april t/m 19 mei 2001

Structured Colours is de titel die Struycken gaf aan zijn nieuwe serie werken die momenteel in de galerie getoond worden. Het zijn foliebladen met een afmeting van 122 x 122 cm waarop zuivere kleur nl. pigment gebrand is. De werken hebben een tweeledige karakter. Aan de ene kant is er het beeld dat van een afstand gezien zeer ruimtelijk is. Het zijn aanzetten tot vormen die wat sfeer en associatie betreft sterk van elkaar verschillen. De beelden zijn soms vloeiend als water of land en soms grillig en hard. Bij een aanschouwing op korte afstand daarentegen lost het ruimtelijke beeld op in een plat vlak dat opgebouwd is uit kleine gekleurde vierkantjes die velerlei structuren zichtbaar maken. Ze herinneren aan werken uit het eind van de jaren 60 en de jaren 70. Je zou kunnen zeggen dat verleden en heden hier in ieder werk verankerd liggen.

Struycken heeft voor deze serie werken een filter ontwikkeld dat hij over de ruimtelijke beelden van zijn vorige serie, die in 1999 in de galerie getoond werd, plaatste waardoor het een twee-dimensionaal beeld wordt. Het filter destilleert in ieder werk meer of minder kleuren, variërend van 8 t/m 120.000. Het is boeiend te zien wat die verschillen voor het menselijk oog betekenen. Daar waar veel kleuren gebruikt zijn wordt het beeld niet noodzakelijk als complexer of gevarieerder ervaren dan daar waar slechts een paar kleuren het beeld bepalen. De grote kleurwisselingen in de werken blijken eerder afhankelijk te zijn van de veranderingen tussen de verhoudingen van de kleuren.

Tegelijk met de tentoonstelling is een publicatie verschenen met een essay van Struycken waarin een aantal kleurraadsels van de klassieke filosofen uit de Oudheid opgelost wordt. Dit onderzoek geeft inzicht in de kleurbeschouwingen van Plato, Aristoteles en Democrites en laat zien hoe ondoorgrondelijk die waren. Het essay levert een prachtig panorama op een kleurconcept dat niet meer is.

P. Struycken , Enkele Oud-Griekse denkbeelden over kleur, in: 'Aristoteles 'over kleuren, Damon, 2001. Deze publicatie is bij ons verkrijgbaar en kost FL. 30

Voor meer informatie gelieve contact met ons opnemen.

Galerie de Expeditie
Zsa-Zsa Eyck
Leliegracht 47
NL-1016 GT Amsterdam
tel +31-(0)20-6204758
fax +31-(0)20-6246220
email galerie@de-expeditie.com
Open: we-fri 10.30-18.00, sat 14.00-18.00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie